open-navfaktor-logo
search
Spin majstor u pokušaju
Čamparine tri funkcije i šta je tu interes Bošnjaka, ko su savjetnice i prijateljice, o desnoj nozi u NiP-u...
Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije, delegat u Domu naroda Federacije, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, nezvanični urednik opskurnog sarajevskog portala u vlasništvu porodice njegove savjetnice Mirele Bubalo, polučlan Naroda i pravde, "osumnjičeni" autor anonimnih krivičnih prijava, "nemač pojma" kad ga se pita bilo šta o čemu bi trebao imati pojma, spin majstor u pokušaju, trudio se prezentirati neke od svojih "vještina" večeras u programu N1.
29.01.2021. u 22:53
get url
text

Aljoša Čampara "još uvijek sa tri funkcije" kako je najavio voditelj Zvonko Komšić, kazao je da bi tobože osjetio olakšanje kada bi državni Dom naroda potvrdio zakonsko rješenje prema kojem bi bilo onemogućeno zvaničnicima da obnašaju više funkcija istovremeno. 

VEZANI TEKST - Antičampara zakon: Ukida se mogućnost sjedenja u više fotelja, preostaje još jedan korak

- Bio bih presretan. Ja bih se opredijelio za Dom naroda FBiH, ne bih ostao na funkciji ministra - izjavio je Čampara. 

Bošnjački vitalni interes - Čampara

U vezi s istom temom, Čampara je u oktobru izjavio: 

- Što se tiče moje pozicije u Vladi FBiH i da hoću ne bih smio podnijeti ostavku upravo iz razloga što bi smanjili kapacitet bošnjačkih ministara u Vladi FBiH i prema Ustavu i prema zakonima i ne pada mi na pamet da to uradim. 

I večeras je obrazložio manje-više isto, odgovarajući na pitanje zašto on ne odstupi iz Federalne vlade u kojoj je "mučna atmosfera", kako je sam rekao. 

- Nisam odstupio upravo iz razloga da ne bi neko rekao da odstupam, pa će onda HDZ imati neku većinu u toj vladi - rekao je uz opasku da bi to njegovi politički protivnici mogli iskoristiti. 

Pritom je gledatelje podučio kako ga mogu i smijeniti te da je procedura jednostavna:

- Premijer pokrene smjenu, a predsjednik Federacije (Marinko Čavara, HDZ) je prihvati. To nije nikakav problem.

Kako bi bošnjački narod sad odjednom mogao podnijeti to "oštećenje" Čamparinim odlaskom iz Vlade, to nije objasnio. Doduše, dodao je da ni sam ne vjeruje da će prijedlog zastupnika Saše Magazinovića biti usvojen u državnom Domu naroda. 

VEZANI TEKST - Pozicija pripada Bošnjacima: HDZ pokušao "progurati" svog direktora Fonda, podržao ih Čampara

Zastupanje "bošnjačke pozicije" u Federalnoj vladi Čampara je demonstrirao jučer prilikom pokušaja imenovanja HDZ-ovog kandidata Vinka Jerinića na poziciju direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Uprkos činjenici da čelna pozicija u toj instituciji, prema etničkoj raspodjeli, pripada kandidatu iz reda bošnjačkog naroda, HDZ-ovi ministri i Čampara su glasali za Jerinićevo imenovanje, dok su ministri iz SDA i SBB-a bili suzdržani, tako da prijedlog nije dobio podršku. 

Večeras je ponudio nemušto objašnjenje svoje podrške Jeriniću, a vještinu "nemača pojma" je prezentirao prilikom odgovora na pitanje kome je pripala pozicija direktora Fonda u ovom mandatu. Nije izostalo ni standardno "pošteno i po zakonu". 

- I odmah da vam kažem, ja ću uvijek glasati i birati, ako je Hrvat, ako je čestit, sposoban i pošten, a u odnosu na Bošnjaka koji to nije. I obrnuto. Uvijek sam tako radio - rekao je uz dodatno objašnjenje da je Ured za zakonodavstvo dao saglasnost za imenovanje Jerinića. 

Predloženi kandidat za kojeg je glasao i Čampara u ranijim godinama bio je pod lupom medija koji su pisali, ako je im je vjerovati, da se i ne radi baš o čovjeku koji odgovara Čamparinim strogim kriterijima. Inače, radi se o dugogodišnjem uposleniku Fonda koji je bio i vršilac dužnosti direktora.

"Novi v.d. direktor Fonda Vinko Jerinić: Naplaćivao troškove za gorivo ukradenog vozila". Naslov je to Žurnalovog teksta iz marta 2019. godine. 

- Prema podacima Finansijske policije za kratko vrijeme u direktorskoj fotelji Vinko Jerinić neovlašteno je donosio pravilnike kojima su definisane isplate plata i naknada zaposlenima u Fondu. Pored toga, neovlašteno je koristio troškove reprezentacije. 

Jerinić je, sedam dana nakon što je imenovan za v.d direktora, počeo redovno naplaćivati troškove goriva za službeno vozilo koje je već pola godine ranije prijavljeno da je ukradeno. Uvidom u račune koje je dostavio dobavljač dizel goriva, vidljivo je da je nabavka dizel goriva vršena za vozilo Golf A7 registarskih oznaka E42-M-975 i nakon što je 10.4.2014. godine direktor Fonda Ivica Marinović prijavio otuđenje istog vozila Prvoj policijskoj upravi Sarajevo... prema dostavljenim računima korisnik tankovnog dizel goriva u periodu od 9-12. 2014. godine u ime Fonda bio je Ivica Marinović, direktor Fonda, dok je prema podacima iz decembra 2014. godine istim automobilom upravljao Vinko Jerinić, v.d direktor Fonda naveli su inspektori.  

Računi za gorivo za ukradeno vozilo pristizali su u Fond do februara 2015. godine - piše u tom Žurnalovom tekstu. 

O neformiranju vlasti, NiP-u i "By The Way" savjetnici

Katastrofalnom je Čampara ocijenio činjenicu da izborni rezultati iz 2018. godini nisu implementirani, da nije formirana Federalna vlada, da nisu izabrani predsjednik i potpredsjednici FBiH. Propustio je mogućnost da imenuje krivca za to. Da li zbog toga što se radi o HDZ-u? 

Na pitanje novinara o daljnjem političkom angažmanu, izjavio je da je "desnom nogom" već u Narodu i pravdi.

Negira navode da je uhljebljavao njemu odane ljude u Ministarstvu unutrašnjih poslova u vrijeme Covid-pandemije. Mediji lažu javnost, tvrdi ministar, kad pišu da su zaposlena "dva čovjeka, jedna ženska osoba, muško". Mediji su, usput rečeno, pisali o četvero novih uposlenika. Čampara kaže da su konkursi u toku, a da će posao dobiti najbolji. Opet sve po zakonu.

Provest će se, tvrdi, sve zakonske procedure kako to već radi Agencija za državnu službu. Građani BiH, kao što je dobro poznato, znaju da ako nešto ide preko Agencije za državnu službu, onda je sigurno regularno - nema štele, nema prevare. Mnogi su to iskusili na vlastitoj koži. 

- Zaposlena je jedna osoba. Mislim da je taj konkurs završen. Dvije osobe uopće nisu zaposlene. I zaposlena je moja savjetnica koja uopće ne radi kao državni službenik, nego kao savjetnik, koja je by the way već deset godina državni službenik. Radi se o Mireli Bubalo, ona je kod mene na poziciji savjetnika - objašnjavao je Čampara. 

Šta će Ministarstvu unutrašnjih poslova savjetnik za kulturno-umjetničke aktivnosti? Ima proslava, ima Policijska akademija..., objašnjavao je. Savjetnica za kulturno-umjetničke aktivnosti koja je ili bi trebala navodno dobiti posao, je najbolja prijateljica druge savjetnice Bubalo. Je li to slučajnost, upitan je ministar?

- Kao prvo, nije najbolja - pravdao se ministar uz opasku da to što su se u medijima pojavile zajedničke fotografije njih dvije ne znači ništa. 

VEZANI TEKST - Inspektor Hubijer: Amina je rekla da su je Bubalo i Čampara "zavalili", Čavka mi je pokušao podmetnuti...

Da li je "najbolja prijateljica" savjetnice Bubalo ona što je izigravala kuririra i predavala anonimne krivične prijave u pošti, a ministar je usput hvalio kako lijepo piše o kafićima i noćnom životu u Sarajevu, to nismo saznali iz Čamparinog intervjua. Ako je i bila, više nije, jer je sama istražiteljima FUP-a ustvrdila kako su je Bubalo i Čampara "zavalili". 

Postupajućeg tužioca, ustvrdio je Čampara, ne zanima ko je podnio krivične prijave protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, o čemu je ovdje i riječ, jer "svako ima pravo podnijeti prijave". 

- Niko nema pravo da otkriva identitet pošiljaoca anonimne krivične prijave, tu ga štite Ustav i zakoni ove zemlje - podučio nas je Čampara. 

Nećemo tako, ministre...

Tužioca, u ovom slučaju Olega Čavku, možda i ne zanima ko je podnio prijavu. Čampara to vjerovatno ne tvrdi bez razloga. Ali nekog tužioca i neke druge bezrazložno spomenute u toj prijavi, a zarad tuđih političkih obračuna sa kojima nemaju nikakve veze, će sigurno zanimati i zanima. Jer laži o njihovoj "direktnoj vezi" sa direktorom OSA-e, kojeg nikad nisu upoznali niti imali bilo kakav oblik komunikacije, lažni navodi o "mjesečnim naknadama koje im se isplaćuju iz specijalne kase OSA-e", morat će se nekad ispitati. Lažno prijavljivanje je također krivično djelo ministre, zar ne? Štite li Ustav i zakoni sve građane jednako?

Stoga bi Oleg Čavka kad se već prihvatio posla, umjesto što u sudnici pokušava poimenično diskreditovati ljude, da bi se potom njihova imena povlačila po medijima, mogao pošteno zaraditi plaću i opravdati poziciju državnog tužioca. Primjera radi, tako što će ispitati detaljno navode iz prijave o "mjesečnim naknadama koje im se isplaćuju iz specijalne kase OSA-e". A kad se utvrdi da je to notorna laž, onda bi "pošteno i po zakonu" neko za te laži trebao i da odgovara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.