open-navfaktor-logo
search
Detalji sa ročišta
Čampara: "Svjedocima je rekao da će pobiti sve koji su dobri s Đokom"; Elez: "Jedva čekam te svjedoke"
Sukob između grupa Đorđa Ždrale i Darka Eleza, nekadašnjih kumova, a danas zakletih neprijatelja, koji je izbio 2005. godine i zbog kojeg je nekad "palo puno mrtvih glava", i danas egizistira.
05.03.2021. u 14:09
get url
text

Kazao je ovo jutros na ročištu za pritvor Darku Elezu državni tužilac Dubravko Čampara, koji je od Suda BiH tražio da Elezu odredi pritvor iz svih mogućih pritvorskih razloga.

Zbog tog sukoba je, tvrdi tužilac, ubijen Siniša Miličević Tigar, za koje Tužilaštvo BiH sumnjiči upravo Eleza.

Kako je kazao tužilac, među 35 svjedoka, "koji su svi redom tražili mjere zaštite jer se nenormalno boje" je i jedan koji je kazao kako mu je Elez lično rekao da će "sve pobiti ko je dobar s Đokom, od Miće, Škobe, a i Tigar će doći na red".

Sve isto kao u "Lutki"

- Nedugo potom, on je i ubijen. Imamo isti modus operandi kao u "Lutki". Ukrade se vozilo, obezbjedi stan, pribavi oružje, dovede se ubica iz Srbije, vozilo se zapali i prebace se lica u Srbiju. Svjedoci su sve opisali. Porodica ubijenog Tigra kaže: "Sve je u redu, ali otkako je Darko izašao svi smo mislili da će mu se nešto desiti jer je dobar sa Ždralom" - kazao je Čampara.

Čampara je kazao da je u decembru MUP RS-a dostavio Tužilaštv BiH izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv Eleza, uz veliki broj izjava svjedoka, transkripata, fotodokumentacije, CD-ova, iz kojih se vidi da je on, zajedno sa drugim osobama, organizovao kriminalnu grupu u Srbiji, a za vršenje krivičnih djela u BiH.

- Kada budete čitali izjave svjedoka vidjet ćete da je on hijerarhijski smješten u sam vrh grupe, da je njegov autoritet neupitan, način rada je isti kao u "Lutki", identičan način izvršenja, posebno kada su u pitanju teška ubistva. Svjedoci objašnjavaju kako ilegalno bez problema dovodi ubice u BiH i vraća ih, kako se nalaze stanovi, takozvani štekovi, oružje - kazao je tužilac, te dodao ne postoji nijedan svjedok koji nije tražio mjere zaštite.

- On sasvim slobodno poziva načelnika PU Istočno Sarajevo i kaže mu: "Budeš li ovo, vidjet ćeš šta će se desiti, a posebno ćeš vidjeti za ono što si već uradio" - kazao je Čampara.

Dodao je i da Eleza u Srbiji dovode u vezu sa Veljkom Belivukom, te ubicama koje "ubijaju za kavački i škaljarski klan u slobodno vrijeme kad ne ubijaju za Eleza", kao i da mu je leđa čuvala osoba visoko u hijerarhiju MUP-a Srbije (Dijana Hrkalović, op.a.), kako bi on neometano mogao vršiti krivična djela.

Naveo je da je u periodu dok je Elez bio u zatvoru "Istočno Sarajevo disalo punim plućima", a nakon što je izašao 2017. godine "ponovo imamo ubistva i ljudi su u istom strahu kao u vrijeme kada se ubijalo maltene jednom mjesečno".

- Strah od ove grupe je nevjerovatan, meni je to kao tužiocu nenormalno. Ja vam to ne mogu opisati. On kad nazove i traži da mu neko donese 5.000 eura u Beograd, čovjek kaže: "Evo, samo da se snađem". To je sve posljedica ubistava u predmetu "Lutka"- kazao je Čampara, te dodao da ne postoji niko ko može garantovati da "ako se opet nađe na slobodi da nećemo imati nova ubistva".

Elezov branilac Senad Kreho kazao je da "smo pola sata slušali o Ždrali i "Lutki" koja ovdje nije predmet istrage.

Sutkinji Enidi Hadžiomerović je dostavio odluke Višeg i Apelacionog suda u Beogradu, kao i rješenje o izručenju Ministrstva pravde (u fotogaleriji), u kojima, kako je naveo, jasno stoji za šta se Elez može, a za šta ne može goniti u BiH.

{$galerijaFotografija}

- Ovdje se ne radi o 10 ubistava kako bi se iz izlaganja tužioca moglo zaključiti. Sve što je navedeno odnosi se na pet tačaka. Radi se o ubistvu Miličevića Tigra, čovjeka kojeg Elez ne zna, pokušaj ubistva dvije osobe u Bijeljini, za koje je također rekao da ih ne zna i tri pokušaja iznude. On je kazao da čak ne poznaje ni te navodne članove njegove grupe, osim Divčića i Mandića - kazao je Kreho.

Rekao je da ne stoje navodi tužioca da će Elez pobjeći u Srbiju "jer bi ekspresno ponovo bio izručen u BiH, te dodao da on ima imovinu u Istočnoj Ilidži, gdje bi mogao biti i primati sva pismena od Suda i javljati se ako treba svaki dan u policijsku stanicu".

Kada je u pitanju opasnost od ometanja istrage kazao je da je iz izlaganja tužioca jasno da su svjedoci saslušani, da su pribavljene službene zabilješke, CD-ovi i slično, a za navod tužioca da su "svi svjedoci isprepadani", kazao je: "I ja sam izuzetno isprepadan što živim u BiH pa ne hapse nikog".

Sam Elez je izlaganje tužioca nazvao teatralnim, te kazao da on ustvari "nema ništa protiv da mu se odredi pritvor".

- Jer ako me puste, moglo bi se nešto desiti, pa bi mi mogli još nešto izmisliti - kazao je Elez.

Rekao je da "Tužilaštvo BiH mora prestati ispunjavati želje šefova MUP-a RS-a".

Za sve što se o njemu u Srbiji piše na vlastiti je zahtjev, kaže, saslušan u MUP-u Srbije uoči izručenja, te prošao poligrafsko testiranje.

Dijanu Hrkalović, kaže, za koju tvrde da ga je štitila, "nikad u životu nije vidio".

- Siniša Miličević Tigar sa mnom nikad u životu nije imao nikakav problem. Poznajem samo Savu Divčića koji je hapšen samo zato jer je moje vozilo bilo pred njegovom diskotekom. On je saslušan u Tužilaštvu u Banjoj Luci i pušten. To se krije. Odgovorno tvrdim da Šehovac sve vrijeme vrši pritisak na Banju Luku da se meni to prikači, iako nema ni puku indiciju. Jednu indiciju nađite, ja ću ovdje sad 40 godina zatvora potpisati odmah - rekao je Elez.

"Cirkuz'o sa Šehovcem"

Prokomentirao je i upućivanje prijetnji načelniku PU Istočno Sarajevo Branimiru Šehovcu.

- Tačno je da sam ga zvao. Cirkuz'o sam s njim i zez'o se, jer se hvalio krajem oktobra da je uticao na organe u Srbiji da se ja izručim. Dok sam vozio kamion, zvao sam ga, zez'o se. Svjesno sam ga, sa svog mobitela zvao, slikao mu gdje sam, šta sam, on je toliko bio uzbuđen što ja njega zovem da je te neke poruke ponovo meni slao, valjda htio nekome drugom da proslijedi - kazao je Elez.

Rekao je da ne postoji nijedan dokaz da je on nekom prijetio i da "jedva čeka te svjedoke".

- Igranka je bila da se ja isporučim za "Lutku". Ova djela nakon što je Interpol obavijestio da sam uhapšen su napisali "ofrlje". Tražim da se ova naredba o provođenju istrage izmijeni i da se postupak vodi kako treba, inače ja neću nikako u tome učestvovati. Od vas tražim da me zaštitite od Tužilaštva. Tražim da mi odredite pritvor i da se istraga vodi po zakonu - rekao je Elez.

Prethodno je naveo da mu "ne pada na pamet da ide u Srbiju jer će ga ponovo isporučiti, a ako bi pobjegao bilo gdje drugo automatski bi ga isporučili za Lutku".

- Nisam lud to da uradim - rekao je.

Pogledajte šta je nakon ročišta novinarima kazao Elezov advokat Senad Kreho.

Ministarstvo pravde Srbije, rješenje Elez 05.03.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.