open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Čampara: Svaki pokušaj secesije vodi u rat, ovo nije 1992. kada su Bošnjaci imali samo ljubav prema domovini
Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik mora znati da su snage sigurnosti u Bosni i Hercegovini, ali međunarodni faktori spremni odgovoriti na svako narušavanje ustavnog-pravnog sistema naše zemlje, naveo je ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampra.
23.04.2023. u 17:23
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik opet negirao genocid u Srebrenici, vikao da će svi Srbi živjeti u jednoj državi, Vučić se smješkao

- Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaja nasrtanja na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine - ističe Čampara.

Dodaje kako se nada da je Milorad Dodik svjestan kako "se nećemo libiti iskoristiti sve sigurnosne kapacitete ukoliko krenete putem narušavanja mira jer svaki pokušaj secesije neminovno vodi u rat".

- Takvi jednostrani potezi najveću štetu bi nanijeli pripadnicima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini jer ovo nije 1992. godina kada su Bošnjaci imali samo srce i ljubav prema domovini- ocjenjuje federalni ministar.

On je uvjeren kako neće doći do narušavanja mira u Bosni i Hercegovini, te je pozvao lidere političkih stranaka da svoju energiju usmjere ka jačanju ekonomije i poboljšanju života građana BiH umjesto, dodao je, podizanja nacionalnih tenzija i unošenja nemira među narodima u BiH.

Pozivao je i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da se jasno distancira od izjava Milorada Dodika.

- Znamo mi Vučiću šta bude kada 'Srbinu dozlogrdi', Vama svako malo 'dozlogrdi'. Znamo mi šta to znači jer zadnji put kada ste umislili da je 'Srbinu dozlogrdilo' počinjen je genocid nad Bošnjacima. Strašno je i pomisliti da neko, a posebno predsjednik jedne države koja teži EU, šalje poruke koje bi se mogle shvatiti kao prijetnja novim zločinima - naveo je Čampara te zaključio:

- Dakle, graditi državu za bolje sutra svih nas, graditi dobrosusjedske odnose, neka to bude naš imperativ. U suprotnom nek je i vama jasno, nikad više Bošnjak neće biti nespreman.

Stadion Koševo, 23.04.2023.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.