open-navfaktor-logo
search
FMUP saopćio
Čampara suspendovao Veju, direktora Policijske akademije, zbog nezakonitog praćenja ministra Džindića
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara preventivno je suspendovao direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veju.
16.06.2022. u 18:37
get url
text

Ova preventivna suspenzija je izrečena na osnovu saznanja i do okončanja istrage u postupku koji se vodi zbog postavljanja uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

- Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pozdravlja sve aktivnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo u borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije te iskazuje automobinulti stepen tolerancije prema eventualnim počiniteljima krivičnih djela, a posebno u redovima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo ministarstvo, ne želeći prejudicirati ishod istrage, neće dozvoliti nijednom državnom službeniku, koji je na bilo koji način povezan s izvršenjem krivičnih djela, da nastavi obavljati službene dužnosti u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova - saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopćenju se dalje navodi da se po nalogu federalnog ministra Aljoše Čampare od 2021. godine sprovodi više internih postupaka u odnosu na državnog službenika Damira Veju zbog povreda službenih dužnosti.

- Federalni ministar podnio je dvije disciplinske prijave protiv državnog službenika Damira Veje i dostavio sva saznanja Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje te uputio dva zahtjeva Komisiji za utvrđivanje materijalne štete FMUP-a kako bi se izvršila nadoknada štete. Ovo ministarstvo, na čelu s ministrom Aljošom Čamparom, poduzelo je sve mjere i radnje kako bi osiguralo zakonit rad Policijske akademije FMUP-a. Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno je nastaviti sa sprovođenjem internih postupaka u odnosu na sve službenike koji su na bilo koji način povezani s izvršenjem radnji koje predstavljaju povrede službene dužnosti. Bilo koji službenik, za kojeg se utvrdi da je povezan s izvršenjem radnji koje predstavljaju krivično djelo, bit će suspendovan – stoji u saopćenju.

Danas je portal Istraga.ba objavio da su saradnici i prijatelji federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare umiješani u slučaj nezakonitog praćenja federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

U njihovom tekstu stoji da je po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo krajem prošle sedmice uhapšen Alden Hot koji je osumnjičen da je u aprilu prošle godine ispod vozila ministra Džindića postavio uređaj za praćenje.

Hot je, kako piše ovaj portal, priznao postupajućem tužiocu da je to uradio po nalogu Damira Veje, službenika Federalnog minitarstva unutrašnjih poslova, te da je u cijeli slučaj bio uključen i službenik SIPA-e Adis Drnda koji je dugogogodišnji prijatelj ministra Aljoše Čampare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.