open-navfaktor-logo
search
Tek pojedinačni incidenti
Čampara: Sigurnosna situacija u FBiH je zadovoljavajuća, čestitam policajcima na angažmanu
Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara ocijenio je zadovoljavajućom sigurnosnu situaciju na području Federacije BiH.
11.04.2020. u 09:50
get url
text

Komentirajući Fenin upit u vezi s aktuelnom sigurnosnom situacijom i mjerama poduzetim u kontekstu s pandemijom koronavirusa, Čampara je kazao kako se aktuelna sigurnosna situacija može smatrati zadovoljavajućom, te da izuzev određenog broja pojedinačnih incidenata, nisu zabilježeni sigurnosni izazovi na koje policija nije mogla odgovoriti.

Podsjetio je u tom pogledu kako je policija, između ostalog, bila angažirana u vezi sa smještajem migranata, posebno u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu, gdje su u međuvremenu kapaciteti prošireni.

- U suštini možemo biti zadovoljni trenutnom sigurnosnom situacijom, imajući u vidu sve druge okolnosti koje su nas zadesile – precizirao je ministar Čampara, te uputio čestitke policijskim službenicima povodom njihovog nesebičnog angažmana u novonastalim okolnostima.  

U osvrtu na realizaciju utvrđenih mjera i naredbi koje su na snazi u Federaciji BiH, federalni ministar unutarnjih poslova je potcrtao kako su policijski službenici angažirani u punom kapacitetu, te da veoma profesionalno i požrtvovano obavljaju sve zadatke iz njihove nadležnosti.

Istovremeno, ocijenio je kako u situaciji izazvanom pandemijom treba maksimalno voditi računa o zaštiti policijskih službenika od zaraze, budući da su svakodnevno izloženi toj opasnosti tokom redovnih, kao i dodatnih aktivnosti u vezi s uvođenjem zabrane kretanja u određeno vrijeme (tzv. 'policijski sat' od 20.00 do 05.00 sati), kao i za određene kategorije stanovništva.   

- I dalje su najveći problem neodgovorni pojedinci koji ne poštuju naredbe kriznih štabova, kao ni rješenja o izolaciji - upozorio je Čampara, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da se ogromna većina stanovništva pridržava utvrđenih mjera.

Istovremeno, pozvao je građane da se u skladu s preporukama "struke", i nadalje maksimalno pridržavaju svih donesenih mjera, uključujući reduciranje kretanja na najmanju moguću mjeru i poštivanje fizičke distance kako bi se na najbolji način odgovorilo na izazov širenja koronavirusa.

Čampara je podsjetio na ocjene medicinskih stručnjaka o tome kako je u narednih petnaestak dana prisutna najveća opasnost od transmisije virusa, te je zamolio za strpljenje kako ne bismo došli u situaciju s kojom su se suočile neke druge zemlje, a u kojima su, trenutno, najveća žarišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.