Delegaciju novinara primio je ministar Aljoša Čampara, koji im je izrazio dobrodošlicu.

Gosti su se zahvalili na prijemu, cijeneći mogućnost dijaloga posvećenog izborima u Bosni i Hercegovini, sigurnosnoj situaciji s posebnim naglaskom na trenutnu situaciju sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu, kao i o cjelokupnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora s novinarima, Čampara je naglasio da sve policijske agencije u BiH rade svoj posao profesionalno i odgovorno, a u prilog tome govore i činjenice da su uspješno odgovorili svim sigurnosnim izazovima.

Na pitanja novinara da ocijeni trenutnu sigurnosnu situaciju, ministar je  istakao da je stanje sigurnosti na području Federacije BiH, prema podacima kojima raspolaže Federalna uprava policije, stabilno i zadovoljavajuće. Također je naglasio da je u pogledu sigurnosne situacije u posljednje četiri godine na području Federacije BiH zabilježen trend smanjenja krivičnih djela, što je vidljivo i iz policijskih izvještaja.

Bilo je pitanja i o sigurnosnoj situaciji povodom nastupajućih izbora, na što je Čampara odgovorio da policijski službenici preduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje na osiguranju predizbornih skupova, tribina, info-stolova i sl. u organizaciji političkih subjekata. Pošto u ranijem periodu za vrijeme održavanja izbornih aktivnosti nije bilo ozbiljnijih incidenata prilikom osiguranja predizbornih i izbornih aktivnosti, to ne očekuje ni tokom ovih izbora.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji s migrantima u Unsko-sanskom kantonu,  pri čemu je ministar Čampara naglasio da mnogi u izbornoj kampanji pokušavaju iskoristiti situaciju sa migrantima u svoju korist, ali da uprkos tome policijski službenici profesionalno obavljaju svoj posao i ulažu napore u održavanju stabilne sigurnosne situacije u BiH, a naročito na području Unsko-sanskog kantona. 

Prezentirao je i podatke iz MUP-a USK iz kojih je vidljivo da na području tog kantona boravi oko 2.700 migranata, većinom na području grada Bihaća te u Hotelu "Sedra“, gdje je smješteno 165 migranata.

Čampara se zahvalio na posjeti i na iskazanom interesovanju novinara iz Fondacije Robert Bosch za rad Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te  im je poželio ugodan boravak u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću FMUP-a.