Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara odgovorio je na niz pitanja koje su mu postavili zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. I sam se složio sa konstatacijom da nije uredu podnositi u Parlamentu FBiH u 2019. godini izvještaj iz 2015. godine. Osvrnuo se i na konkursnu proceduru za direktora Federalne uprave policije o kojoj je govorio zastupnik Damir Mašić iz SDP-a.

- Što se tiče bivšeg direktora FUP-a Dragana Lukača, ja sam ga upoznao u njegovom drugom mandatu. A u prvom mandatu je na to mjesto došao, kolega Mašiću, po odluci Vlade FBiH kada je na njenom čelu bio Nermin Nikšić. Svi procesi koje ste pokrenuli protiv Lukača su odbačeni, nije bilo zloupotrebe u radu FUP-a. I nije FUP babovina pa da Lukač nekoga ostavlja za nasljednika. Takva imenovanja su precizirana zakonom, zna se ko može obnašati funkciju direktora. Rekli ste da je neko Lukaču uplatio otpremninu. Pa ne postoji policijski službenik koji je otišao u penziju, a da mu nije isplaćena otpremnima - rekao je Čampara, obraćajući se Mašiću.

Zastupniku Nerminu Muzuru je pojasnio da se tačno zna šta su ingerencije MUP-a FBiH, a šta kantonalnih MUP-ova osvrnuvši se na migrantsku krizu u FBiH.

- Nije korektno prebacivati Federalnom MUP-u ili Federanoj upravi policije ono što nije u njegovoj nadležnosti- rekao je Čampara.

Inače, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije prošao niti jedan izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za period od 2015. do 2019. godine, kao i izvještaji o stanju sigurnosti u FBiH za ovaj period.