open-navfaktor-logo
search
Genocidna politika
Ćamil Duraković: Minimalno i civilizacijski normalno je da se Mladiću potvrdi prvostepena presuda
Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, izjavio je povodom potvrđivanja doživotne zatvorske kazne ratnom zločincu Ratku Mladiću kako je bilo minimalno i civilizacijski normalno da se potvrdi prvostepena presuda.
08.06.2021. u 19:23
get url
text

- Ja sam racionalno pristupio analizi pred donošenje presude, a i poslije toga. Dakle, ono što je bilo minimalno i civilizacijski normalno jeste da se potvrdi prvostepena presuda, koja je historijski jako važna i tamo su jako teške kvalifikacije. Posebno kada je u pitanju genocid u Srebrenici, ali Boga mi i druge tačke optužnice - rekao je Duraković, te dodao:

- Sada je konačno druga najvažnija ličnost u tom političko-vojnom establišmentu tadašnje Republike Srpske presuđena za genocid. Dakle, to je presuđena genocidna politika i poruka onima koji su je zagovarali, da je nemoguća i da je genocidna.

S druge strane, kako je kazao, "ono što je razočaravajuće u svemu ovome jeste što će trajno razočarenje u međunarodnu pravdu ostati kod nas, zbog izuzimanja šest općina iz odgovornosti ovog čovjeka".

- Mi vrlo dobro znamo šta se desilo u Prijedoru, u Vlasenici, i u nekim drugim općinama koje nisu ni obuhvaćene ovom optužnicom, kao što je Višegrad, Zvornik i tako dalje, ali evo tužilaštvo nije uvjerilo ovo sudsko vijeće da proglasi ovog zločinca našeg podneblja, najvećeg, za genocid u tim opštinama. To je razočarenje - rekao je Duraković.

S druge strane opet, kako je kazao, šta je veće razočarenje, to je odnos, "ono što ćemo posmatrati narednih dana u Bosni i Hercegovini, a to je ovo za i protiv navijanje, gdje još uvijek imate jedan dobar dio bosanskohercegovačke javnosti, uglavnom u entitetu Republika Srpska koji smatra da je ovaj čovjek koji je upravo presuđen za genocid i druge teške zločine, njihov heroj".

- To je ono s čim ćemo mi još dugo godina imati problema i što političke strukture koje to rade oblikuju i obrazuju svoje generacije da to prihvate na takav način - rekao je Duraković i poručio da su problem ideologije koje i dalje žive i Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.