open-navfaktor-logo
search
Biraju rukovodstvo
Čamdžić: Naša stranka je postala nezaobilazan faktor u vlasti na svim nivoima
Intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, pozdravnim govorima čelnika Naše stranke (NS) i gostiju, te video prezentacijom historijata i postignuća ove stranke, u Sarajevu je danas počeo Peti kongres Naše stranke na kojem će biti izabrani predsjednik, potpredsjednici i članovi Glavnog odbora.
10.06.2023. u 13:22
get url
text

Kandidat za predsjednika je aktuelni predsjednik Edin Forto, dok su kandidati i kandidatkinje za potpredsjednike: Alen Girt (vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva), Amir Hasičević (ministar trgovine u Vladi FBiH), Behija Kulović (zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona), Damir Arnaut (zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH), Mersiha Jogunčić (vijećnica u Općinskom vijeću Gračanice) i Vildana Bešlija (zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo).

Potpredsjednik Naše stranke i predsjednik Organizacionog odbora Kongresa Mirsad Čamdžić Feni je kazao kako se radi o izvještajno-izbornom kongresu na kojem će biti izabrani predsjenik i tri potpredsjednika, te članovi Etičke komisije, Nadzornog i Glavnog odbora NS, odnosno kompletno rukovodstvo.   

- Danas ćemo od naših cijenjenih gostiju iz inostranstva i naših saradnika iz prijateljskih partija i udruženja čuti šta oni misle o NS-u, a od nas samih će delegati na Kongresu i javnost imati priliku čuti koje su to vizije i u kojem će pravcu ići NS – naveo je Čamdžić.

Podsjetio je kako se ujedno navršava i 15 godina djelovanja NS-a, te da ono čime se ova politička organizacija može pohvaliti jeste dinamika, odnosno frekvencija njenog čelništva, precizirajući kako je Edin Forto četvrti njen predsjednik.

Na upit o tome može li NS biti zadovoljan aktuelnim udjelom u vlasti, a u kontekstu preferencija i principa za koje se ova stranka zalaže, Čamdžić je odgovorio kako je sama politička filozofija na kojoj se njeno djelovanje temelji doživjela određene promjene, te da su iz statusa opozicione, postali nezaobilazan faktor u vlasti na svim nivoima.

- Ono čime se možemo pohvaliti jesu naši ministri i u državnoj i Federalnoj vladi. Dali smo najbolje kadrove na sve funkcije tako da očekujemo dobre rezultate – naglasio je.

Referirajući se na način i metode djelovanja, Čamdžić podsjeća da NS sve vrijeme favorizira kompromis, te da nasuprot narativu i politici koji su počivali na konfliktu, ova stranka želi pružiti ruku, uz uvjerenje da će rezultati na najbolji način demantovati one koji sumnjaju u takav način političkog rada i djelovanja.    

Kako je uoči Kongresa kazao generalnai sekretar NS-a Nihad Uk, ova je stranka ispunila očekivanja i ranije postavljene ciljeve, ostvarivši respektabilan rezultat, a što se, između ostalog, ogleda i u sudjelovanju u vlasti na svim nivoima.

-  Veliko mi je zadovoljstvo što je NS postao ovo što jeste. Sjećam se našeg posljednjeg kongresa kada smo postavili cilj da se nijedna odluka na federalnom ili državnom nivou ne može donijeti bez Naše stranke. NS ne samo da je parlamentarna na ovim nivoima, već je i u vladama s respektabilnim brojem ministarskih pozicija i nadam se da će ta tendencija biti prisutna i u naredne četiri godine i da će ova stranka i nadalje jačati – istaknuo je Uk.   

Potcrtao je kako vjeruje da se nijedna odluka i u naredne četiri godine neće moći donijeti bez NS-a, da će Bosna i Hercegovina i njeni građani osjetiti pomake koji su rezultat učešća NS-a u vlasti.

Prema programu rada Kogresa, nakon svečanog, slijedi radni dio, a na dnevnom redu naći će se izmjene i dopune Statuta Naše stranke, te Programska deklaracija, nakon čega je planirana prezentacija izvještaja Izborne komsije i obraćanje predsjednika NS-a.

Petom kogresu Naše stranke, pored lokalnih političara, prisustvuju i EU zvaničnici među kojima su EU parlamentarac i izvjestilac u EU parlamentu za BiH Klemen Grošelj, potpredsjednica Saveza liberala i demorkata Evrope (ALDE) Annelou van Egmond, bivši ministar odbrane Slovenije i predsjednik Liberala Jugoistočne Evrope (LIBSEEN) Roman Jakič i Marijana Puljak, zastupnica u Hrvatskom saboru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.