navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prodajete nekretninu

"Cake" koje puno znače: Kako uz mala ulaganja podignuti vrijednost stana

Kada prodajete stan, jasno je da želite to učiniti brzo i po što boljoj cijeni. Zato zapamtite, ništa nije toliko važno kao prvi utisak. Objektivna cijena nekretnine, naravno zavisi od tržišta, lokacije i samog njenog stanja, ali postoje i male "cake" koje možete primijeniti, kako biste popravili opći utisak stana i tako brže našli kupca koji će platiti cijenu koju očekujete.

Objavljeno: 28.02.2020. u 15:14
get url
text

Uz nekoliko jednostavnih savjeta možete učiniti vaš dom atraktivnijim za kupce, a uz minimalna ulaganja podići vrijednost nekretnine:

Stan počinje na ulaznim vratima

Ne potcjenjujte moć ulaznih vrata. Istraživanja su pokazala da se osoba odluči - da li kupuje ili ne - u prvih sedam sekundi od ulaska u stan. Ako je potrebno, obrišite ih, ofarbajte, sredite bravu.

Svjetlo je važno

Poboljšajte svjetlo u stanu. Pored dobre lokacije, sljedeća bitna stvar koju kupac želi i naglašava prilikom kupovine je da u stan prodire dovoljno svjetla. Zato skinite zavjese, operite prozore, stavite sijalice sa više vati i ukoliko imate dvorište, isijecite grmlje i drveće koje sprečava ulazak svjetlosti u sobu. Dakle, učinite sve što je potrebno da vaš dom bude svijetao i veseo i već ste korak bliže uspješnoj prodaji.

Nikad ne zaboravi K&K

Kuhinja se smatra srcem doma. Potencijalni kupci prvo će se uputiti u kuhinju da se uvjere da je čista i funkcionalna. Ukoliko je potrebno, uradite sitne izmjene poput zamjene slavine ili sudopere, provjeravanja kuhinjskih cijevi… Pored kuhinje, kupatilo je često na listi renoviranja. Ono se često može urediti bez puno novca. Jednostavne stvari poput nove daske za wc šolju, kupatilskih dodataka za sapun ili toalet papir, mogu napraviti veliku razliku u izgledu kupatila. Čak i ako potencijalni kupac planira kompletno renoviranje, ljepše uređeni prostor pomoći će mu da lakše zamisli sopstvenu oazu na toj adresi.

Bitno je šta gazimo

Hoblovanje parketa može biti način da uz malo truda i ulaganja postignete da stan izgleda novije, a samim tim i vrijednije. Čak 24 posto profesionalnih agenata za nekretnine predlaže trošenje novca na izgled poda, jer će se ta investicija veoma isplatiti.

Od viška boli glava

Ma koliko vam bilo teško, jedna od osnovnih stvari prilikom prodaje stana je njegova depersonalizacija uklanjanjem ličnih stvari, porodičnih fotografija, neobičnih umjetnina i predmeta jarkih boja. Vaš cilj bi trebao biti stvaranje umirujućeg prostora u kojem bi svaki potencijalni kupac mogao da vizualizira svoj porodični dom. Pored toga, uklanjanje viška stvari i dijelova namještaja stvaraju utisak većeg prostora. Uzmite pola stvari iz vašeg ormara, a ostatak uredno složite, kako bi kupci vidjeli pravi potencijal skladištenja.

Umirite zidove

Ako ste spremni da stavite svoju kuću na tržište, ne dozvolite da se na zidovima oslikava čitava historija vašeg stanovanja u njemu. Ukoliko je potrebno krečenje zidova, predlažemo da se opredijelite za neutralne boje. Da ponovimo još jednom: svijetlo, čisto, veselo.

Svi papiri na broju

Ukoliko ste završili sa estetikom stana, pobrinite se da sredite svu neophodnu dokumentaciju. Ozakonjen stan sa sređenim papirima na domaćem tržištu korespondira sa cijenom u velikom postotku. Zato pripremite sve na vrijeme.

Odluka na osnovu fotografije

Većina potencijalnih kupaca nekretnine pretražuje online. To znači sljedeće: potrebno je da imate odlične fotografije koje naglašavaju najbolje osobine vašeg doma. Fotografije, ali i video prezentacija navest će kupce da se zadrže na vašem stanu i osjete kao da su već u njemu.