open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Čak i umjereno konzumiranje alkohola roditelja utječe na djecu
Svaki četvrti roditelj rekao je da ponekad pije zbog toga što se osjeća depresivnim ili je nervozan ili da bi pobjegao od vlastitih problema
07.12.2019. u 08:34
get url
text
Djeca alkohol

Gotovo polovina britanskih tinejdžera vidjela je roditelja, koji nije alkoholičar, pijanog ili pripitog i najmanje svaki treći mogao je navesti barem jednu lošu stranu roditeljskog konzumiranja alkohola, pokazalo je istraživanje.  Značajni dio britanske djece živi s roditeljima koji nisu ovisnici o alkoholu no piju umjereno, navode autori istraživanja, prenose agencije.

 -Moramo razumjeti učinak koji takvo konzumiranje alkohola ima na djecu - kaže koautorica istraživanja Lucy Bryant s instituta za proučavanje alkohola u Londonu.

 Njezin tim istraživanjem je obuhvatio 997 odraslih osoba i 997 djece u dobi od 10 do 17 godina, odnosno po jednog roditelja i jedno dijete u svakom kućanstvu. Roditelji su ispunili upitnike o tome koliko alkohola konzumiraju i koliko često piju alkohol bez obzira na to radi li se o pozitivnom ili negativnom povodu.

Djeca su odgovarala na pitanja jesu li ikad vidjela roditelje pijane ili pripite i je li alkohol utjecao na ponašanje roditelja. Sveukupno 51 posto djece reklo je da je vidjelo roditelje pripite, a 31 posto pijane, naveli su znanstvenici u radu obavljenom u časopisu  Alcohol and Alcoholism.

Više od trećine djece, njih 35 posto, navelo je najmanje jednu lošu stranu roditeljskog konzumiranja alkohola. Najčešće su djeca navodila da im se roditelji nisu posvetili (12 posto) i da su išla kasnije na spavanje (11 posto). Činilo im se da se roditelji pod utjecajem alkohola više svađaju (8 posto) i ponašaju se nepredvidljivije (8 posto).

Veći dio roditelja, njih 56 posto, navelo je da ponekad pije da bi se opustilo i zabavilo, a 29 posto navelo je da je to gotovo uvijek povod konzumiranju alkohola. Svaki četvrti roditelj rekao je da ponekad pije zbog toga što se osjeća depresivnim ili je nervozan ili da bi pobjegao od vlastitih problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.