open-navfaktor-logo
search
Mnogo dešavanja
Burno unutar SBB-a u Tuzlanskom kantonu: Odlasci, ostavke i interna istraga
U Savezu za bolju budućnost (SBB) na području Tuzlanskog kantona (TK) u posljednjih mjesec dana događaju se brojne promjene, a sudeći prema koracima koje je poduzela Centrala stranke u Sarajevu, kadrovski odlasci i dolasci na dobrovoljnoj osnovi, mogli bi biti uvod i u one drugačije prirode.
03.03.2022. u 15:48
get url
text

Dvije bitne stvari dogodile su se gotovo simultano, a tiču se Kantonalnog i Gradskog odbora u Tuzli. Koordinator za TK Bahrudin Hadžiefendić krajem februara odstupio je s te pozicije, a po nalogu predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića zamijenio ga je federalni zastupnik i direktor BH Pošte u Tuzli Adin Huremović.

Ostavke i Radna grupa

- Ostavku sam podnio zbog ličnih razloga jer se želim posvetiti ljekarskom poslu i usavršavanju u svojoj struci. Druge stranačke funkcije nisam napustio i još sam član Predsjedništva SBB-a - kaže Hadžiefendić, koji je nešto ranije podnio ostavku i na poziciju medicinskog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

U vrijeme promjena u Kantonalnom odboru, predsjednik SBB-a odlučio je da formira Radnu grupu koja treba da "utvrdi šta je istina u navodima, koji se odnose na gospodina Nedžada Hamzića", predsjednika Gradskog odbora SBB-a Tuzla. Vidljivo je to iz dopisa u posjedu Faktora, koji je iz Centrale SBB-a upućen 22. februara ove godine. Članovi Radne grupe su politički direktor SBB-a Anis Krivić, Fuad Hadžimehmedović i Elvir Kasumović.

Kontaktirali smo svu trojicu članova Radne grupe. Krivić je rekao da pošaljemo upit koji će proslijediti press službi SBB-a, Kasumović nas je uputio na Krivića, a Hadžimehmedović je rekao da se radi o unutarstranačkim stvarima.

- S obzirom na to da na Centralu SBB-a već duže vrijeme dolaze (dez)informacije o navodnom nepotizmu i klijentelizmu prilikom zapošljavanja rodbine i prijatelja predsjednika Gradskog odbora SBB-a Tuzla gospodina Nedžada Hamzića, smatramo da je najmudrije provjeriti svaki navod ponaosob i nakon toga donijeti odluku o tome ko zaista želi stabilnost unutar SBB-a ili, eventualno, lični interes stavlja u prvi plan - kaže se u dopisu iz Centrale SBB-a.

Podsjećamo, Općinski sud Tuzla u oktobru prošle godine potvrdio je optužnicu protiv SBB-ovaca Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle. Svi oni su zaposleni u Saobraćajnoj školi Tuzla i bili su članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, a posao je dobila Amela Hamzić, supruga predsjednika SBB-a Tuzla.

Odlazak zastupnice

Kada je za GO SBB-a Tuzla formirana Radna grupa, već je počeo proces smjene vlasti u Tuzlanskom kantonu, čiji je dio bila i ova stranka. Nova Vlada TK imenovana je 28. februara, a tada je postalo poznato i da je zastupnica Lejla Vuković napustila SBB i da je sada članica Kluba nezavisnih zastupnika zajedno sa Smajom Mandžićem. Vuković je dala glas za imenovanje nove Vlade TK na čijem je čelu Irfan Halilagić iz SDA.

U neformalnom razgovoru za Faktor potvrdila je da više nije članica SBB-a, a kako je rekla, razlog su neslaganja unutar stranke.

SBB je na taj način ostao na samo jednom zastupniku u Skupštini TK, a riječ je o spomenutom Nedžadu Hamziću, čije je djelovanje bilo povod da Radončić formira Radnu grupu za GO Tuzla.

Stanje u SBB-u više nije toliko važno za vlast u TK, ali itekako može biti zanimljivo u kontekstu Gradskog vijeća Tuzla, gdje ova stranka ima tri vijećnika i trenutno je dio većine kojom upravlja gradonačelnik Jasmin Imamović. SBB bi, ako se određeni politički odnosi promijene, mogao biti prevaga za promjenu većine u Gradskom vijeću Tuzla.

Kako nezvanično saznajemo, Radna grupa se još nije sastala, a bit će vrlo zanimljivo vidjeti rezultate i prosljedice njihovog rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.