Od ocjena da je u pitanju diplomatski skandal do konstatacija da se radi o najblaže rečeno neumjesnom i nespretno sročenom političkom stavu, piše slobodnaevropa.org. Tako se u javnosti komentariše to što je u crnogorskom parlamentu raspravljano da li je zdravlje njemačke kancelarke Angele Merkel ozbiljno narušeno, te kako bi to moglo da utječe na budućnost EU i evropske integracije država Balkana.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u ponedjeljak na adresu Ambasade Njemačke u Podgorici uputila dopis u kojem su tražili komentar na istup zastupnika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Divanovića, koji je tokom skupštinske debate u jednom dijelu svog izlaganja govorio o zdravstvenom stanju njemačke kancelarke Angele Merkel.

I pored ponovljenog zahtjeva, javlja RSE, "odgovor iz njemačke ambasade do ovoga trenutka nismo dobili". Podsjetimo, 26. jula tokom diskusije o evropskim integracijama najzapaženiju ulogu imao je zastupnik Divanović koji je govoreći o evropskim liderima, spomenuo i njemačku kancelarku:

-Ne treba da podsjećamo nikoga na sve učestalije drhtavice Angele Merkel, koje bi danas bile nešto poput veltšmerca (svjetska bol), ali sumnjam da će izazvati danas neku empatiju. Cilj je da se Merkel predstavi kao čelični vođa i kao glavni pokrovitelj i bankar EU-a - rekao je zastupnik DPS-a Nikola Divanović.