open-navfaktor-logo
search
Počela sjednica
Burno u NSRS-u: Bez opozicionih prijedloga da se zaštite uzbunjivači i provjere diplome
Nebojša Vukanović (SDS) ocijenio je da se skupština RS time vraća u srednji vijek
22.10.2019. u 11:13
get url
text

Odluka Odbora za zakonodavstvo Narodne skupštine RS-a da sa prijedloga dnevnog reda današnje redovne sjednice skine dva zakona koje su predložili zastupnici opozicije, izazvala je danas burnu raspravu u skupštinskoj sali.

Dok su opozicionari to ocijenili kao kršenje osnovnih principa parlamentarizma i nedozvoljavanje da se u skupštini RS-a iznesu i drugačija mišljenja, iz spomenutog skupštinskog odbora su naveli da opozicionari u svoje prijedloge nisu usaglasili sa pravilima, zakonima i propisima u RS-u.

 Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, koji je predviđao provjeru svih diploma zaposlenih u javnom sektoru u RS-u.

Nebojša Vukanović (SDS) ocijenio je da se skupština RS-a time vraća u srednji vijek.

-Mi smo došli da diskutujemo i predlažemo zakone, nećemo biti jednoumni parlament, da pohvalimo oca nacije i završimo. Sramno je ovo što radite jer kršite osnovne principe parlamentarizma. Ne može vaša volja i 50 ruku koje ste kupili, da određuje šta ćemo mi ovdje raditi – kazao je Vukanović.

Draško Stanivuković (PDP) smatra da zastupnici na Zakonodavnom odboru nisu ni pročitali njihove prijedloge.

-Posljednje što su neki pročitali je bukvar – rekao je Stanivuković.

Predsjednica Odbora za zakonodavstvo NSRS-a Dušica Šolaja (SNSD) rekla je, komentarišući Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača koji je skinut sa prijedloga dnevnog reda, da je 2017. godine već usvojen ovakav zakon, te da bi novi doveo do toga da se pojave dva zakona koja regulišu istu materiju.

Što se tiče Nacrta zakona o izmjenema i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, Šolaja je kazala da je postojala neusaglašenost sa pravilima, zakonima i propisima RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.