U toku je rasprava o prijedlogu teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u  Domu naroda Federalnog parlamenta. Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je obrazložio razloge za donošenje zakona kazavši da pruža 16 prava borcima. Da rješava najugroženiju kategoriju boraca. Na sve to komentari delegata poput Elmedina Konakovića, Igora Stojanovića su da je zakon sramotan, kukavički, socijalni.

- Predložili smo zakon koji je realan i provodiv. Demobilisani borci već dugo nemaju svoj zakon. U ovom zakonu je jasno definisan maloljetni dobrovoljac. Zakon donosi zdravstvenu zaštitu za sve branioce i članove njihovih porodica. Imamo kantona gdje borci nemaju zdravstvenu zaštitu, čovjeka koji je branio državu tri-četiri godine, a nema zdravstvenu zaštitu. Zakon omogućava liječenje boraca. U ovoj godini imamo već 6.500 zahtjeva za liječenje boraca, od toga jedna trećina je sa teškim oboljenjima - rekao je Bukvaerević i dodao:

- U ovom zakonu 14 prava se odnosi na sve pripadnike, a samo dva na one koje su sustigle godine. Velika je kategorija boraca koji su dugo na birou, a koji imaju 57, 60 godina. Imamo i onih sa 65 godina koji ne mogu ni na biro, a nemaju nikakvih primanja. Znate, u pojedinim kantonima borci imaju 27 prava, ali ima i kantona gdje imaju šest-sedam prava. Ovim zakonom se želi pomoći najugroženijim borcima - rekao je Bukvarević.

Elmedin Konaković (NiP) je zakon prozvao kukavičkim. Kazao je da on predstavlja čistu sadaku i socijalu. 

Za riječ se javio i Igor Stojanović (SDP).

- Mi danas treba da glasamo za sramotu. Registar je ključni problem, imamo 600.000 ljudi, a ne znamo ko se borio, o zloupotrebi da ne pričam. Ovim sredstvima što smo izdvojili napravili smo diskriminaciju prema ljudima ispod 57 godina, dok smo kantonima  fakturisali 100 miliona KM da riješe te probleme. Tu je i mizerna pomoć borcima. Zapitajte se kakvu poruku šaljemo kada su u pitanju ljudske vrijednosti. Poslali smo poruku: "Nemojte braniti svoju zemlju" - rekao je Stojanović.

Zvonko Marić (SBB) je zakon nazvao milostinjom i upitao kada će se početi smanjivati broj boraca koji je sada dosegao cifru od 600.000 osoba.