open-navfaktor-logo
search
Rasprava
Burno na Skupštini Kantona Sarajevo zbog slučaja "Nexe"
Mi ne tražimo dlake u jajetu, već ukazujemo na zakone i pravila. Mi smo kao zastupnici trebali da dobijemo materijal pod tačkom a,b, i c. A mi smo dobili materijale pod tačkom a. Ne možete reći da se ostale dvije podrazumijevaju. Mi ne bismo imali ništa protiv da podržimo ovu tačku, već treba raditi po zakonu. Neće nama koncesionari uteći ako mi danas ne glasamo za ove ugovore, istakao je Dević
30.09.2019. u 12:50
get url
text

Burnu raspravu izazvala je današnja tačka dnevnog reda Skupštine Kantona Sarajevo Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za prenošenje prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji od 21. novembra 2014. za eksploataciju mineralne sirovine dolomita, kao tehničko-građevinskog kamena, u ležištu Duboki do, Općina Ilidža, sa privrednog društva Nexe d.o.o. Sarajevo na privredno društvo Amina trade d.o.o. Sarajevo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić istakao je kako je ovaj Ugovor povučen ranije sa sjednice jer je Ugovor o prenošenju koncesije zaključen prije nego je Skupština KS dala saglasnost za prenošenja prava i obaveza za koncesiju.

- Zahvaljujem se kolegicama zastupnicama Jasmini Tokić Biščević i Segmedini Srni Bajramović koje su kao i uvijek detaljno pročitale dokumente, svako iz različitih nijeta, sve je to OK, sve je to demokratija i ukazale na nedostatke za koje ja kao ministar preuzimam odgovornost. Imam i objašnjenja kako je došlo do toga, ali ne bježim od odgovornosti, apsolutno je prihvatam i tu sam pred vama da počinjenu grešku pokušamo ispraviti u korist Kantona Sarajevo – naveo je Bašić.

Bašić je istakao kako je Ministarstvo privrede zahtijevalo od Pravobranilaštva mišljenje o prenošenju koncesije, te da je dalo pravno mišljenje. Ministarstvo je, ističe, postupilo, po aktu Pravobranilaštva KS te ispravilo nedostatke koji su navedeni. Svoja potraživanja će, ističe, Kanton naplatiti od jednog ili drugog privrednog društva.

{$galerijaFotografija}

- Nakon što Skupština KS donese ovu Odluku, privredna društva Amina trade i Nexe d.o.o. Sarajevo će zaključiti Ugovor o regulisanju prenosa prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji. Nakon toga se provodi dalji postupak u skladu sa važećim zakonskim propisima – pojasnio je Bašić.

Bašić ističe kako ovo nije finalni akt, već samo dozvola za potpisivanje ugovora i nakon toga ponovo ide na mišljenje Pravobranilaštvu i dalje na Vladu i na Skupštinu KS.

-Službenica koja je napravila grešku prilikom obrade dokumentacije i pripreme za realizaciju danas ide u penziju- ustvrdio je ministar Bašić, dodajući da joj "želi sretan ostatak životnog vijeka, te da nije takav čovjek i da on preuzima odgovornost".

Nakon kratke rasprave između predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i zastupnika SDA Mahira Devića , za riječ se javio Dević.

- Klub SDA neće omesti taj bahati odnos prema nama i manipulacije koje su svojstvene Torabiju, koje vi prema nama demonstrirate iz sjednice u sjednicu, nećete naravno uspjeti da nas isprovocirate i da omalovažite Klub SDA u Skupštini KS. Mi ne tražimo dlake u jajetu, već ukazujemo na zakone i pravila. Mi smo kao zastupnici trebali da dobijemo materijal pod tačkom a, b, i c. A mi smo dobili materijale pod tačkom a. Ne možete reći da se ostale dvije podrazumijevaju. Mi ne bismo imali ništa protiv da podržimo ovu tačku, već treba raditi po zakonu. Neće nama koncesionari uteći ako mi danas ne glasamo za ove ugovore – istakao je Dević.

Dević je istakao da zastupnici da, bi odonijeli odluku, moraju imati kristalno jasnu situaciju.

- Nama nije dostavljena sva dokumentacija i mi nećemo podržati ovakav pristup prema vlasništvu – zaključio je Dević.

Aljoša Čampara istakao je da se sa kulturom treba odnositi jedni prema drugima.

- Mi smo izabrani od strane građana, mi ovdje ne pametujemo kako nam se govori. Svjedočili smo nedavno vrijeđanje ministrice. Ja tražim da se povede računa o osnovnoj kulturi. Mi ne pametujemo već diskutujemo. Valjda imamo pravo pročitati, valjda mi imamo pravo tražiti da dobijemo dokumentaciju da pročitamo. Mi smo protiv svake firme koja ne ispunjava ugovor. Nikada nećemo glasati ni za jednu firmu koja ne ispunjava ugovor, zato postoje ugovori, da ne bi bilo anarhije, kriminala i korupcije – kaže Čampara.

Čampara je kazao da nisu oni upozorili na ovo već da je to učinio i ministar finansija, zatim Pravobranilaštvo.

- Šta bismo mi imali protiv prenosa ugovora da su svi zakonski propisi ispunjeni – pitao je Čampara.

Ovo jest predfinalni akt, ističe Čampara, te traži da se dobije dokumentacija po zakonu.

Više puta replicirali su Dević, Čampara i Konaković jedan drugom.

Jasmina Biščević Tokić ukazala je na propuste na koje je ukazivala i ranije a koje se tiču Ugovora, koji smatraju spornim, te o dokumentima koji nedostaju.

Dević je Konakoviću objašnjavao razliku između koncesionara i koncesora, te da je Zakon o koncesijama jasno rekao šta se mora ovdje dostaviti.

Na kraju rasprave zastupnici su glasali za ovu tačku dnevnog reda, te su dali saglasnost za prenošenje prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji sa privrednog društva Nexe d.o.o. Sarajevo na privredno društvo Amina trade d.o.o. Sarajevo

 

VEZANI TEKSTOVI: 

Zastupnici SDA: Forto nezakonito završava poslove za NEXE, gdje je osam mjeseci bio u sukobu interesa

Bašić: Nemarom uposlenika Ministarstva privrede KS zaključen ugovor između Amina Trade i NEXE-a

Obrazloženji Ministarstva privrede KS o Nexe
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.