open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Burno na sjednici: Opozicija osula paljbu po Novaliću i Vladi FBiH
U toku je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu na kojoj je nakon izglaganja premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića o rebalansu budžeta uslijedila burna rasprava. 
28.04.2020. u 14:03
get url
text
Fadil Novalić

Novalić je ponovio da rebalansom budžet iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11,2 posto više u odnosu na budžet. Rekao je da će se usvajanjem rebalansa budžeta FBiH osloboditi 830 miliona KM za sanaciju privrede od koronavirusa.

- Vidljivo je da naše mjere imaju veći obuhvat i usmjerene na onima kojima je pomoć zaista potrebna. Usvajanjem će se osigurati sredstva za pomoć 830 miliona KM privredi. Sve je gotovo novac, Federacija ga stavlja današnjim usvajanjem. Pozvao bih delegate da usvoje rebalans i prateći zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica - rekao je Novalić.

Kazao je kako nije tačno da Vlada FBiH kasni u ovim uvjetima i da je prva sačinila rebalans budžeta u regionu.

Nakon otvaranje rasprave prvi opozicija je krenula oštro, za riječ se javio delegat Elmedin Konaković (Narod i pravda) koji je Novalića iskritikovao jer jedini u sali nije imao zaštitnu masku.

- Imamo sam nekoliko pitanja za premijera nakon njegovog posloženog izlaganja, ali evo utekao je. Bez maske je ušao, a kašljuca. Zašto nije rekao gdje su u regiji po mjerama, po nezaposlenosti. Zašto nije delegacija FBIH razgovarali s MMF-om da nam daju da dišemo. Imamo sam po stavkama pitanja za njega. Ne možemo pitati ako nema Novalića. Mi ćemo se danas nagovoriti. Da vidite kako izgledaju po ministarstvima službena putovanja, koliko će se sada trošiti. Za ovaj budžet neću glasati ni u ludilu, a pogotovo za bolesni korona zakon - poručio je Konaković.

Delegat Damir Marjanović je ukazao da su tekuće rezerve Vlade FBiH rebalansom su uduplane, da su ukinute ionake male stavke za obrazovanje.

- Skidamo gdje stižemo, a podižemo za 300.000 da tražimo za naftu koja je najjeftnija u ovom trenutku u cijelom svijetu. Nisam siguran koliko se to uklapa u koncept da smo sve uradili na opstanemo - rekao je Marjanović.

Aner Žuljević (SDP) je rekao da se za rebalans može reći: "Car je go".

- Kad Italija kihne, Bosna i Hercegovina dobije upalu pluća. Rebalans budžeta je sklepan, malokrvni. Vladajući moraju da se probude - poručio je Žuljević.

Delegat Ivo Tadić (HDZ) je kazao da niži nivoi vlasti nose najviši teret krize i da je dobro što se našlo 200 miliona za kantone, kao i određena sredstva za općine. 

- Mislim da ćemo jako brzo morati raditi novi rebalans. Ključna stvar je koliko će sve ovo trajati. Prihvatit ćemo rebalans i nadati se da će ova kriza prestati narednih mjesec-dva dana - rekao je Tadić.

Rekao je da se Bosna i Hercegovina ne može mjeriti sa drugim zemljama po izdvajanju za sanaciju privrede jer smo siromašna zemlja. 

Na te riječi replicirao mu je Konaković.  

- Mi nismo siromašna već lopovska zemlja. Ovo je udar na naše porodice i suočit ćemo se sa socijalnim nemirima. Mi smo korumpirana lopovska država - rekao je Konaković.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.