open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Burno na sjednici o imenovanju sudija Ustavnog suda, Čavara ponosan što je na crnoj listi, spomenuo atentat
U toku je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu se nalazi Odluka o imenovanju nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH i to Mirka Milićevića (Hrvat), Branimira Orašanina (Srbin) i Ajše Softić (Bošnjakinja).
19.10.2022. u 13:53
get url
text

- Najvažnije je da da štitimo ustavni poredak, a jedna od važnih obaveza je da imamo i popunjen Ustavni sud FBiH. Radi se o osobama koje su dobile najviše ocjene, više puta prošle su ocjenjivanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća - rekao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH obračajući se na početku sjednice delegatima.

"Šta se čekalo tri godine"

Za riječ se javio Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

- Dobro da je svanuo dan da predsjednik FBiH dođe u Parlament. U svojstvu delegata sam više puta od 2019. do danas i sa ove govornice tražio od predsjednika FBiH da dostavi listu sudija koja je dospjela iz VSTV-a 23. oktobra 2019. godine, još četiri dana pa obljetnica kako su imena kandidata iz VSTV-a došla do protokola i instance predsjednika FBiH.

Predsjednik je trebao dostaviti listu nedostajućih sudija. Ne mogu da ne pitam predsjednika FBiH šta se čekalo do sada, koji je razlog? Mi smo parlamentarci i mi danas tek u sudijskom vremenu aktuelnog mandata, šta se čekalo tri godine, koji je razlog, da tri godine ne dostavljate listu nedostajućih kandidata i blokirala se institucija provjere zaštite vitalnog nacionalnog ineteresa - pitao je Čavaru Duvnjak.

Govorio je i predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić (HDZ).

- Kolega Duvnjak, bilo bi lijepo da je sa predsjednikom došla i vaša dopredsjednica FBiH (Melika Mahmutbegović), ne znam koliko nju često viđamo. Ovo nije bio samo problm predsjednika FBiH. Ovo je samo jedno od spornih pitanja, zbog kojih smo imali zastoj četiri godine i ako mislite da smo samo mi krivi zbog toga, građani su kazali nakon izbora ko je krivac - rekao je Tadić i upitao šta je sa imenovanjem direktora Federalne uprave policije.

- To je pitanje koje nikada nije riješeno i završeno. Naš mandat je završen, ne želim se vraćati korak unazad - rekao je Tadić.

Za riječ se javio i delegat Aner Žuljević (SDP).

"Nama čovjek sa crne liste izlazi za govornicu"

- Pravosudna reforma je u ovoj zemlji potpuno propala. Nalazimo se u situaciji da nam čovjek koji je od najmoćnije zemlje na svijetu (SAD) stavljen na crnu listu izlazi za govornicu i obrazlaže odluku kojom mi treba da potvrdimo imenovanje sudija najviše pravosudne instance u FBiH. Ono što je zaključak priče je da je sve obesmišljeno, kao i institucija konkursa - rekao je Žuljević.

Potom je govorio Čavara.

- Ko bi vjerovao nakon diskusije Duvnjaka da smo on i ja prijatelji. Sve što ću reći je prijateljska kritika i sugestija. Kada se govori o politici, uvijek treba biti konzistentan i dosljedan, ako ste govorili da sam se ukazao na sjednici, onda je trebalo da kažete i za one koji se nisu ukazali. Možemo govoriti i zašto nema izvršne vlasti u FBiH, zašto vi niste predložili predsjednika i potpredsjednike, zašto niste izabrali Vladu FBiH, ali pojedinac ne snosi odgovornost za sve. Nije korektno da ja nisam postizao politički dogovor između svih aktera političke scene u FBiH. Ne funkcionira nam Vijeće za vitalni interes.

Po pitanju crne liste s ponosom mogu reći da neko stavi nekoga zbog političke ocjene da nešto nije uradio, a što neko smatra da je trebao uraditi, ne vidim zašto bih se stidio bilo čega. Ponavljam, nije imenovan sudija Ustavnog suda kao i Vlada FBiH zato što nije bilo političkog dogovora u FBiH. Nijedan akt ne može zamijeniti politički dogovor, tako će biti i ubuduće - rekao je Čavara.

Delegatkinja Zdenka Džambas (HDZ) kaže kako oni u Domu naroda nisu blokirali procese u FBiH i da joj je dosta da sluša takve priče.

"Bilo je delegata koji su ovdje turistički navraćali" 

- Niko nije kazao da je Klub delegata Hrvata ili bilo koji klub u ovom domu blokirao. Ovdje je jasna lokacija blokade. Mi smo blokadu locirali. Protokol predsjednika Federacije BiH, akt 23.10.2019. godine, lista kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH. Kako ćete vi glasati? Vi ste mogli svaki dan ovdje i vikendom dolaziti, ali ne bi mogli glasati jer nije nam došlo. Nije čovjek uputio - rekao je Duvnjak i osvrnuo se na dolaske na sjednice ovog doma.

- Onima koji nisu dolazilili, statistika postoji, rezultati rada u protekle četiri godine. Ovdje je bilo dosta delegata koji su turistički navraćali, bili kratko i napuste sjednicu. Što se tiče vašeg odnosa kluba HDZ-a prema izboru konstituisanja srpskog naroda, čini mi se da smo mi dali podršku da konstituišu klub, da niste tada dali podršku - replicirao je Duvnjak.

Ponovo se za riječ javio delegat Aner Žuljević.

- Žao mi je ljudi koji nas danas gledaju gdje moraju slušati da je uspjeh doći na ovaj posao za 3.000 KM. To pokazuje koliko su političari postali svete krave - kazao je Žuljević i dodao kako je očekivao konstruktivniji odgovor Čavare kada je riječ o crnoj listi.

- Stavljen na crnu listu zbog podrivanja Dejtona, a on kaže da je na to ponosan i to je otprilike njegov odgovor. Mislio sam da će zbog porodice, djece, koji ostaju iza njega, ostaviti trag koji će biti argumentacija. Kada je u pitanju njegova uloga, ne mislim da je sam krivac zašto se proces odvijao na ovaj način, ali njegova je odluka da štiti tu priču - rekao je Žuljević.

"Preživio sam atentat 2017. godine"

Ponovo je govorio Čavara.

- Kada sam rekao sretan, mislim da sam najbolji čovjek na crnoj listi. Kako se mogu osjećati zato što nisam mogao nešto sam uraditi, neko ko ne razumije političke procese. Što se tiče imenovanja sudija, Ustav jasno precizira proceduru, predsjednik imenuje na prijedlog VSTV-a, uz saglasnost potpredsjednika predlaže Domu naroda. Na šta bi oni dali ako nema akta, na zrak? Ne postoji predsjedništvo Federacije.

Preživio sam atentat 2017. iz političkih razloga, sretan sam. Predložio sam četiri imena iz više razloga, rekao da su osobe koje su pokazale da su neovisni od politike, ali tražili su od mene da smanjim za jedno ime (Dubravko Čampara) i onda šta može, umijeće mogućeg. I ja kažem, živjela Bosna i Hercegovina - rekao je Čavara.

 

Delegat Elmedin Konaković je pitao Čavaru ko je od njega tražio da smanji broj predloženih sudija.

- Nekome smeta jedan sudija Ustavnog suda. Je li vi, ljudi, čujete šta mi radimo, kakav se izbor sudija Ustavnog suda dešava, šta nam priznaje predsjednik FBiH, da je to čista politička trgovina u kojoj priznaje pritisak i da je stvari vratio korak unazad i predložio šta su politike DF-a i SDA izvršili pritisak na Čavaru i danas imamo ta imena - rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.