open-navfaktor-logo
search
PSBIH
Burno na sjednici Doma naroda: Bećirović pozvao na hapšenje Dodika ako krene u rušenje države
Denis Bećirović (SDP BiH), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tokom postavljanja delegatskih pitanja na današnjoj sjednici Doma, pozvao je na hapšenje Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsedavajućeg Predsjedništva BiH, ako "krene na rušenje države, Ustava BiH i zakona".
08.04.2021. u 11:33
get url
text
Sjednica Doma naroda PSBiH

- Između posljednje i ove sjednice Doma, Dodik je intenzivirao politiku zagovaranja destrukcije BiH. I zato pitam predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da li i on podržava Dodikovu politiku razbijanja države BiH. Dodik javno poručuje da ima jasan plan i koncept kako treba razbiti državu BiH. Vrijeme je da na ovom mjestu odgovorimo na antiustavne i antidejtonske poruke. Riječ razdruživanje koju koristi je obični separatistički eufemizam. Nema razdruživanja, to je zamjena za riječ rat, Dodik poziva na rat. Nema i ne može biti ni mirnog ni nemirnog razdružvanja. Nije to moglo ni 1992, ne može ni danas i neće moći nikada – kazao je Bećirović.

Dodao je da, ako Dodik "krene u antiustavni scenarij", Tužilaštvo i Sud BiH trebaju reagovati, a državni organi su u tom slučaju dužni uhapsiti Dodika i eventualne saučesnike.

Bećirović je ustvrdio i da je ovo stav i Kluba Bošnjaka, te delegata Zlatka Miletića iz Kluba Hrvata.

Denis Bećirović na sjednici Doma naroda

Ovo je izazvalo negodovanje delegata koji dolaze iz RS-a, preciznije iz SNSD-a, te je delegat Sredoje Nović kazao da su spremni napustiti sjednicu. Dato je pola sata pauze.

- Ako je ovo i stav Kluba SDA i dijela Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda i iznose traženja da se hapse svi funkcioneri i praktično mi ovdje, dajte da izađemo. Neću da slušam optužbe da treba hapsiti Dodika, mene ili bilo koga. Je li ovo sudnica, znači li definitivno da treba da se raziđemo – reagovao je Nović.

I Nikola Špirić (SNSD), dopredsjedavajući Doma naroda, kazao je da je izneseno niz optužni, a ne delegatsko pitanje, a pitao je i je li Bećirović "baba Vanga" da tumači nečija mišljenja.

Tegeltija je u odgovoru na pitanja Bećirovića rekao da neće biti neko preko koga će se prenositi poruke, te da su iznesene konstatacije netačne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.