- Između posljednje i ove sjednice Doma, Dodik je intenzivirao politiku zagovaranja destrukcije BiH. I zato pitam predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da li i on podržava Dodikovu politiku razbijanja države BiH. Dodik javno poručuje da ima jasan plan i koncept kako treba razbiti državu BiH. Vrijeme je da na ovom mjestu odgovorimo na antiustavne i antidejtonske poruke. Riječ razdruživanje koju koristi je obični separatistički eufemizam. Nema razdruživanja, to je zamjena za riječ rat, Dodik poziva na rat. Nema i ne može biti ni mirnog ni nemirnog razdružvanja. Nije to moglo ni 1992, ne može ni danas i neće moći nikada – kazao je Bećirović.

Dodao je da, ako Dodik "krene u antiustavni scenarij", Tužilaštvo i Sud BiH trebaju reagovati, a državni organi su u tom slučaju dužni uhapsiti Dodika i eventualne saučesnike.

Bećirović je ustvrdio i da je ovo stav i Kluba Bošnjaka, te delegata Zlatka Miletića iz Kluba Hrvata.

Denis Bećirović na sjednici Doma naroda

Ovo je izazvalo negodovanje delegata koji dolaze iz RS-a, preciznije iz SNSD-a, te je delegat Sredoje Nović kazao da su spremni napustiti sjednicu. Dato je pola sata pauze.

- Ako je ovo i stav Kluba SDA i dijela Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda i iznose traženja da se hapse svi funkcioneri i praktično mi ovdje, dajte da izađemo. Neću da slušam optužbe da treba hapsiti Dodika, mene ili bilo koga. Je li ovo sudnica, znači li definitivno da treba da se raziđemo – reagovao je Nović.

I Nikola Špirić (SNSD), dopredsjedavajući Doma naroda, kazao je da je izneseno niz optužni, a ne delegatsko pitanje, a pitao je i je li Bećirović "baba Vanga" da tumači nečija mišljenja.

Tegeltija je u odgovoru na pitanja Bećirovića rekao da neće biti neko preko koga će se prenositi poruke, te da su iznesene konstatacije netačne.