open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Burno i nakon prekida sjednice, ko spominje ulicu i proteste, a navratio i Košarac
Klub SDA bio je spreman da učestvuje u radu ove sjednice i samoj raspravi, poručio je nakon sjednice zastupnik Adil Osmanović
14.06.2019. u 12:45
get url
text

Nakon što je prekinuta i druga hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajuća Borjana Krišto kazala je da je "odvijanje sjednice na ovakav način pokazatelj da idemo korak nazad".

Istakla je da su svi odgovorni što izvršna vlast još nije formirana, ali da se treba znati da BiH čine tri konstitutivna naroda i drugi građani, koji su im na prošlim izborima ukazali povjerenje.

- Svaka politička opcija i zastupnik koji je dobio povjerenje građana vrlo dobro zna koji su njegovi programi i ciljevi i mi to moramo uvažavati i poštovati - istakla je.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut kazao je da ovo "prvi put u historiji Zastupničkog doma, kako je ovaj poslovnik na snazi, da je predsjedavajuća stavila na glasanje dnevni red, a o dnevnom redu u državnom parlamentu se ne glasa".

-Glasa se samo o izmjenama  dopunama, a onda se predloženi dnevni red smatra usvojenim. Javio sam se za poslovničku intervenciju, predsjedavajuća mi nije dala riječ, a sekretar je istakao da on ne daje riječ kada sam se žalio. Ovdje je provedeno jedno pravno nasilje, predsjedavajuća je stvorila uvjete da prekine sjednicu, što je očigledno od samog počatka bio cilj. Parlament je očito imao kapacitet za raspravu, te da iz rasprave proisteknu zakljčci i eventualno izmjene i dopune odgovarajućih zakona – poručio je Arnaut.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić kazao je da je "dobro da je danas došlo do sjednice da se pokaže da ima snaga i onih političkih subjekata koji žele da se u BiH počne mijenjati stanje kada je u pitanju pravna država i vladavina prava".

-Ubijeđen sam da  ćemo mi uz sve parlamentarne mogućnosti i sva pravna dozvoljena sredstva natjerati Parlament da radi. Moramo u interesu građana da počnemo da radimo. Ako ne želimo da građani putem ulice uzimaju stvar u svoje ruke, hajmo da djelujemo institucionalno jer su građani glasali na izborima i izabrali svoje predstavnike i traže da se radi. Imamo ključne zivotne probleme građana koje smo stavili po strani, a vodimo se sitnim koristoljubljem. Ovi koji pokušavaju da bojkotuju Parlament neće u tome uspjeti, a i u prošlom sazivu 16 mjeseci su bojkotovali i uzimali plaće. To je njihova odgovornost za ove građane, a današnja sjednica je trebala da nema ovakve vrste opstrukcije od predsjedavajuće, trebalo je da se održi rasprava jer se na ovoj sjednici nije ni trebalo glasati o dnevnom redu. Neki su se pravdali da nemamo potrebne materijale, a imamo ih  - naglasio je Mektić

Klub SDA bio je spreman da učestvuje u radu ove sjednice i samoj raspravi, poručio je nakon sjednice zastupnik Adil Osmanović.

-Na svakoj sjednici Kolegija tražili smo od predsjedavajuće da saziva sjednice u skladu s poslovnikom. Poslovnik je sasvim jasan, sjednice saziva predsjedavajući u dogovoru sa dva potpredsjedavajuća ili na ličnu inicijativu. Ukoliko ih ne bude sazivala, očigledno je da ćemo imati puno ovakvih zahtjeva za sazivanje hitnih sjednica, što i nije dobro jer bi Dom trebao da radi u skladu sa Ustavom, Zakonom i Poslovnikom. Politikanstvo je to što se govori  da se ne želi raditi u Zastupničkom domu zato što nije formirano Vijeće ministara, to ne može biti nikakav razlog predsjedavajućoj da ne saziva sjednice ovog Doma – naveo je Osmanović.

Iako Klub SNSD-a nije prisustvovao sjednici, zastupnik ove stranke Staša Košarac došao je nakon sjednice da novinarima da izjavu.

Na pitanje da li SNSD opstruiše rad Paramenta BiH Košarac je kazao kako su to notorne neistine.

- Klub SNSD-a ima aktivnu ulogu. Mi smo danas imali sjednicu Kluba zastupnika i razmatrali smo mogućnost da intervenišemo kroz amandmansko djelovanje onda kada se stvore svi neophodni uslovi u Zastupničkom domu za izmjenu određenih zakona koje je namentnuo visoki predstavnik. To je zakon o zastavi, o sudu, tužilaštvu, VSTV-u i tako dalje. Oni koji blokiraju ovu zemlju da se implementiraju ustavna rješenja i izborni rezultat danas pokušavaju da naprave zamjene teza i da kažu da SNSD, Socijalističkapartija, DNS i Uspješna srpska to pokušavaju da rade. Takva vrsta efekta se željela postići – istakao je Košarac, dodajući da je "ovo farsa i cirkus jer je jasno da na današnjoj sjednici nije bio adekvatan materijal i nije bilo ljudi iz pravosuđa".

Dodao je da SNSD ne želi da daje legitimitet onima koji nemaju pravo da govore u ime srpskog naroda.

Podsjećamo, druga hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je prekinuta. Dnevni red, na kojem su se nalazile dvije tačke, nije usvojen zbog nepostojanja takozvane entitetske većine, odnosno neprisustva dovoljnog broja zastupnika iz entiteta RS. Na glasanju o dnevnom redu 24 zastupnika glasala su za usvajanje, troje je bilo protiv, a dva zastupnika su bila suzdržana. Dnevni red je poslan Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na usaglašavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.