open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Burna rasprava o Federalnoj televiziji: Ko pozdravlja neplaćanje RTV takse, poredi RTRS i FTV?
Izvještaj o radu i poslovanju Federalne TV za 2018. i 2019. godine izazvao je burnu raspravu na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije. Delegati HDZ-a su uglavnom bili mišljenja da u toj TV kući nema Hrvata, da je uredu što Hrvati ne plaćaju RTV pretplatu i da bi bilo najbolje da u javne emitere se uvrsti i RTV Herceg Bosna.
21.07.2022. u 16:02
get url
text
Dom naroda FBiH

To je izazvalo žestoku reakciju drugih delegata, u prvom redu Jasmina Duvnjaka koji je naglasio da RTV Herceg Bosna neće biti javni emiter!

Džemal Šabić, generalni direktor Federalne RTV je kazao kako ova televizija nema finansijskih problema, da je to kadrovski stabilno preduzeće.

"Hrvata nema nigdje" 

- Nemamo dugove ni prema kome, doprinosi na plate se redovno uplaćuju, nikome ništa nismo dužni. Jedino, podstanari smo u "Sivom domu". Molili bismo osnivača da razmišlja o reformi RTV FBiH na taj način i treće, da u našoj TV imamo prostora za sve, rade predstavnici svih naših naroda i građana i na tome će se i ostati - poručio je Šabić.

Potom je otvorena rasprava.

- Moje ranije pitanje je bilo koliki iznos kazni je plaćen po osnovi kršenja kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama. Rečeno je da nije bilo kazni izuzev u slučaju Tvrtko Milović. Na stranici Regulatorne agencije za komunikacije možete vidjeti da je FTV platila kazne od 26.500 KM. Dovedeni smo u zabludu. Plaćeno je 6.000 KM jer je Mreža napravila kršenje.

Izjave Dragana Čovića iskorištene su kao osnov za tematiziranje priloga i komentare sagovornika u emisiji. Sve što je izrečeno je tendenciozno i negativno prema Draganu Čoviću i politici HDZ-a što za rezultat ima jednostrane i neizbalansirane priloge. Čoviću nije pružena prilika da učestvuje - rekao je delegat Damir Džeba (HDZ).

Govorio je i delegat Ivo Tadić (HDZ).

- Direktor reče da na FTV rade predstavnici svih naroda i građana i da će tako i ostati. Da budem iskren ja to nisam osjetio i ne bih volio da to ovako ostane. Kada je u pitanju FTV, prije devet godina direktoru je istekao mandat, koliko znam tamo ne postoji upravni odbor. Kako funkcionira FTV, kako se imenuju glavni urednici? Ako uporedim FTV i RTRS, vidjeli smo kada izađe informacija, pogotovo neke teme, dovoljno je da čujete s koje strane dolazi informacija. Hrvata nema nigdje - kazao je Tadić.

Za riječ se javio delagat Aner Žuljević (SDP).

"RTRS i FTV se ne mogu porediti, to su nebo  i zemlja"

- U zemlji u kojoj milioni nestaju na dnevnoj bazi u raljama političke korupcije pričati o kazni od 6.000 KM meni izgleda kao cirkus. U količini obrađenih podataka može se desiti svakome da pogriješi.

Ne mogu prihvatiti da se kritikuju ljudi i javno preduzeće jer mi nismo uradili posao, da nema nadzornog odbora, menadžmenta, za to smo mi krivi. Vi znate šta je problem, trebate napraviti redoslijed, niste završili formiranje izvršne vlasti, od 2018. nemate Vlade FBiH, niste popunili Ustavni sud FBiH a bavili bi se televizijom. Mora se napraviti redoslijed bitnosti - govori Žuljević.

Kaže da političari nemaju pravo da se ljute na medije.

- Neuporedivo je dovoditi u kontekst RTV Republike Srpske i Federacije. To je neuporedivo. To su nebo i zemlja kada pratite šta saopštava RTRS i FTV. Ne bih sebe dovodio u situaciju kolega Tadiću da kažem da Hrvata nema nigdje. To je teška konstatacija koja nema težinu u argumentaciji - poručio je Žuljević.

Govorio je i delegat Ivan Ivić (HDZ) koje se osvrnuo na naplatu RTV takse.

- Govoreno je da je loša naplata tamo gdje su Hrvati većina. Ako je to tako, a vjerujem da jeste, zanima me da li je iko napravio analizu i upitao se zašto je to tako? Nije. Odgovor je jednostavan, većina Hrvata RTV Federacije BiH ne smatra svojom televizijom. Razloga je puno, a navest ću sljedeće; slaba zastupljenost Hrvata u kadrovskim rješenjima.

Nije dovoljno da voditelji ubace koji hrvatski izraz ili riječ. U funkciji je jednog dijela građana ili određenih političkih opcija. Rješenja ovih problema moguća su i jednostavna. Jedno je na Parlamentu FBiH, naime sistem javnog emitiranja u BiH sačinjavaju RTV BiH, Federacije i RTRS i korporacija javih RTV servisa. Trebalo bi izmijeniti zakon i dodati RTV Herceg Bosne u sistem javnog emitiranja - pročitao je sa papira Ivić.

"Nema ništa od televizije Herceg Bosne" 

U raspravu se uključio i delegat Jasmin Duvnjak (SDA.

- Neka živi naša domovina Bosna i Hercegovina! E, što se tiče ove teme. Dajem punu podršku za usvajanje ovih izvještaja FTV. Uređivačka politika je dobro balansirana, kreira se u interesu javnosti. Nijedna politika nije pošteđena od kritika.

Okrenite kolega Tadiću na RTRS kanal pa ćete vidjeti šta znači Sjeverna Koreja, najcrnji totalitarni režim pretočen u medij. Što se tiče RTV Herceg Bosne kazali ste da se ponosite na nezakonitost kazali ste "ne plaćamo, ne želimo plaćati jer je ovakva uređivačka politika" i ne krijete to. Neozbiljno je kao parlamentarac pozivati građane na nezakonito djelovanje, to je podrivanje ustavno-pravnog poretka - kazao je Duvnjak i dodao:

- Da vam odgovorim s pozicije predsjednika Kluba bošnjačkih delegata, nema ništa od televizije Herceg Bosne! Ima kao komercijalne, imam je na kablovskom operateru, pogledao sam i neke reportaže.

A što se tiče pozicije RTV Herceg Bosne da je etablirate u budžet da bude javni emiter Federacije, od toga nema ništa. Sve dok se SDA, sve probosanske stranke pitaju, nećemo dati podršku za taj medij. Znate kako je nastao, skupili se čelnici HNS-a načelici i gradonačelnici HDZ-a i dogovorili se da formiraju TV.

Džemal Šabić, generalni direktor Radio televizije Federacije je ponovio da u ovoj televiziji rade pripadnici svih naroda i da će tako i ostati.

- To svi možete vidjeti. Ponosni smo da postoji medijski prostor u kojem su u jednokoj mjeri zastupljeni svi pripadnici naših naroda. Kada je riječ o prozivkama za Dragana Čovića, pozivan je mnogo puta da dođe u emisiju Mreža - rekao je Šabić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.