open-navfaktor-logo
search
Relacija Delić-Nikšić
Burna kampanja za predsjednika SDP-a: Optužbe, Facebook objave i SMS za oprost dugova
Jasno je da će unutarstranački izbori, uz gotovo garantirane četiri godine u opoziciji, teško proći bez posljedica po SDP u TK, ali i partiju u cjelini, jer je s ovog područja došlo više od trećine glasova SDP-a na posljednjim izborima
22.05.2019. u 19:02
get url
text
Edin Delić i Nermin Nikšić

Članovi SDP-a, po sistemu "jedan član jedan glas", u nedjelju biraju predsjednika stranke, a žestoka kampanja vodi se na relaciji Nermin Nikšić - Edin Delić, dok se trećem kandidatu Svetozaru Pudariću ne daju prevelike šanse za pobjedu. Utrka Nikšića i Delića posebno je zanimljiva u Tuzlanskom kantonu gdje u finišu kampanje gledamo iznošenje optužbi, rat na društvenim mrežama i putem saopćenja.

Nikšićevu struju u TK predvodi Gradski odbor Tuzla, na čijem je čelu Slađan Ilić, ali u kojem sve konce ipak vuče tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović. Njima je blizak i Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK, inače prvi čovjek kalesijskog SDP-a, ali i veći dio od 10 zastupnika koliko ova stranka ima u kantonalnoj skupštini. Hadžić je na portalu Tip.ba javno objavio da podržava Nikšića, rekavši daje "Kalesija jednoglasno uz aktuelnog predsjednika".

Dva tabora

Nikšićeva struja u TK djeluje saopćenjima i kroz istupe u medijima, ali i putem SMS poruka koje stižu na brojeve telefona članova SDP-a. Sam Nikšić do danas nije imao većih predizbornih skupova u TK, osim slabije posjećenog druženja u organizaciji Gradskog odbora Tuzla.

Uz Delića, koji je načelnik Lukavca, stoje i načelnici Gradačca, Gračanice i Živinica, kao i Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla i veliki dio kantonalne organizacije, koja je najača u BiH. Delić kampanju aktivno vodi na Facebooku, ali obilazi i lokalne organizacije SDP-a od Stoca, Bihaća do Brčkog.

Zanimljivo je da Deliću podršku nije dala niti jedna općinska organizacija u vidu saopćenja, dok od nečega takvog ne prezaju oni koji priželjkuju pobjedu Nikšića.

- Smatramo da je Nermin Nikšić učinio veliki posao u procesu rasta i jačanja SDP-a u poslednje četiri godine i da je prava osoba da taj posao nastavi. Gradska organizacija SDP BiH Tuzla naročito cijeni stav aktuelnog predsjednika SDP-a o nekoaliranju sa etnonacionalnim strankama, jer ima jednake stavove kao i Gradska organizacija SDP BiH Tuzla, a to je da bi eventualno koaliranje sa istim bilo pogubno za SDP - saopćeno je iz GO SDP Tuzla, u objavi da se stavljaju na stranu Nikšića.

Svoju podršku Nikšiću javno je objavilo i 12 vijećnika SDP-a iz Gradskog vijeća Tuzle, a u svojem saopćenju oni su Delića optužili da laže, vrijeđa i vodi prljavu kampanju.

- Govor Edina Delića na skupu u Tuzli je toliko nekorektan da ne priliči ni kampanji protiv nekog drugog političkog protivnika, a ne kampanji unutar SDP BiH - naveli su, između ostalog vijećnici u svom sopćenju, ne okrivajući o čemu se zapravo radi.

Slične optužbe na račun Delića iznio je javno i Jasmin Imamović u intervjuu za portal Depo, optuživši ga da laže i vodi prljavu kampanju.

SMS-ovi i malverzacije

- Gradska organizacija SDP-a nema pravo da se izjašnjava o podršci, jer je to kršenje izbornog postupka. Ja imam plebiscitarnu podršku u Gradačcu, ali nikada ne bih tražio da se Općinski odbor SDP-a Gradačac izjašnjava o podršci, jer je to zloupotreba - rekao je Delić jučer za Faktor, ponovo prozvavši Imamovića da zloupotrebljava probleme kupaca stanova iz zgrade "15. maj" za političke obračune s Enverom Bijedićem i KO SDP-a Tuzla, te ga pozvao da ovim ljudima pomogne da usele u stanove.

Danas smo zvali Jasmina Imamovića i Slađana Ilića da reagiraju na ono što je izrekao Delić, ali oni nisu odgovorili naše pozive.

Dodajmo da iz Nikšićevog tabora u TK Delića konstantno optužuju da vodi prljavu kampanju, ali da za to nisu ponudili konkretne dokaze. S druge strane Delić je danas objavio poruku lokalne organizacije Batva iz Tuzle u kojoj se članove poziva da glasaju za Nikšića, a istovremeno im se obećava da će onima koji glasaju biti oprošteni dugovi na ime članarine u partiji.

Također, Delić je upozorio da se u SDP-u priprema izborna krađa putem 35 izbornih timova, ponudivši dokaz da je prijavljeno samo pet mobilnih timova na osnovu zahtjeva s terena.

- Nakon niza saznanja da se putem prijavljenih 35 mobilnih timova priprema izborna krađa, u više navrta smo (usmeno i pisano) tražili od CIK-a SDP da dostavi spiskove mobilnih timova i glasača koji su prijavljeni za ovaj vid glasanja. Do momenta zaključenja roka za prijavu stigli su spiskovi iz ukupno pet općinskih-gradskih organizacija - što znači da su se stekli uslovi samo za rad pet timova - napisao je Delić.

Nakon svega navedenog jasno je da će unutarstranački izbori, uz gotovo garantirane četiri godine u opoziciji, teško proći bez posljedica po SDP u TK, ali i partiju u cjelini, jer je s ovog područja došlo više od trećine glasova SDP-a na posljednjim izborima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.