open-navfaktor-logo
search
Uz Veležov evropski san
Burna godina u PLBiH: Borac napravio malo čudo, Mladost protjerana, Olimpik ugašen
Godina koja je iza nas za fudbalsku Premijer ligu Bosne i Hercegovine bila je itekako burna.
02.01.2022. u 08:38
get url
text

Borac je prošle sezone prošao prvi kroz cilj, ostavivši iza sebe Sarajevo, iako je prednost Bordo tima nad Banjalučanima na kraju 2020. iznosila čak 13 bodova.

Sarajevo se na kraju zadovoljilo peharom Kupa Bosne i Hercegovine nakon pobjede nad Borcem u finalu poslije izvođenja penala.

Borac je kao prvak države izborio nastup u kvalifikacijama za Evropsku ligu, a Sarajevo, Široki Brijeg i Velež igrali su kvalifikacije za Konferencijsku ligu, takmičenja koje je premijerno startalo u ovoj sezoni.

Bez izlaska na euroscenu nakon dugo vremena ostao je Zrinjski, a sa mnogo problema i čak 13 poraza Željo je kroz cilj prošao osmi.

Olimpik ugašen, Mladost protjerana

Završnica sezone donijela je niz skandala, među kojima je istupanje Olimpika iz elite, a sarajevski klub kasnije se ugasio, odnosno stavio ključ u bravu.

VEZANI TEKST - FK Olimpik istupio iz Premijer lige BiH!
 

Pored Olimpika, elitu je napustio Radnik, ali samo na papiru.

Bez licence je ostala Mladost iz Doboja kod Kaknja zbog infrastrukturnih problema. Mladost na svom stadionu nema reflektore pa su prijavili da svoje domaće utakmice igraju na zeničkom Bilinom polju. Tu su nastali problemi, FSBiH nije izdao potrebne dozvole, klub iz Doboja kod Kaknja protjeran je u Prvu ligu Federacije BiH, a Radnik je sačuvao status premijerigaša. Mladost se žalila Sudu za sportsku arbitražu u Lozani i slučaj još uvijek nije okončan.

Kasnije je od takmičenja odustala i Krupa, a pred sami start sezone tim iz Kanjona Vrbasa zamijenio je Leotar.

VEZANI TEKST - "Slučaj Mladost DK": Sud u Lozani prihvatio svjedoke, iako se FSBiH protivio
 

Iz Prve lige FBiH u Premijer ligu ušlo je Posušje, a kao prvak lige RS-a u elitu se vratio prijedorski Rudar.

Veležova evropska bajka

Prije starta nove premijerligaške sezone, bh. klubovi okušali su se u Evropi.

Najveći uspjeh ostvario je Velež, koji se poslije dugo vremena vratio na veliku scenu. Tim predvođen Feđom Dudićem stigao je do trećeg pretkola Evropske lige. Rođeni su u prvom pretkolu preskočili Coleraine iz Sjeverne Irske, na drugoj prepreci senzacionalno su eliminirali grčki AEK, dok je švedski Elfsborg u trećem pretkolu zaustavio Veležovu evropsku bajku.

Borac je u prvom pretkolu Lige prvaka eliminiran od rumunskog Cluja. Banjalučani su u prvoj utakmici poraženi sa 3:1, a u revanšu u Banjoj Luci bilo je 2:0 za Borac. Zbog ukidanja pravila gola u gostima, duel je otišao u produžetak, a prvak Rumunije uspio je postići gol i proći dalje.

Prvak BiH svoj evropski nastup nastavio je u Konferencijskoj ligi, a Borac je pregažen u Sjevernoj Irskoj kod Linfielda sa 4:0. U revanšu je bilo 0:0 i to je značio kraj evropske avanture.

Sarajevo i Široki Brijeg doživjeli su debakl. Bordo tim ispao je od moldavskog Milsamija, a Široki od albanske Vlaznije.

Dominacija Zrinjskog

Nova sezona krenula je sredinom jula, a do zimske pauze odigrano je 19 kola.

Dominira ekipa Zrinjskog, koja je pod vodstvom Sergeja Jakirovića djelovala nezaustavljivo, a proljeće dočekuje sa 12 bodova više od Tuzla Cityja,

Novu sezonu obilježio je i povratak navijača na stadione, ali i naelektrisana atmosfera koju su često svojim odlukama do tačke usijanja dovodile sudije.

Kulminiralo je u 10. kolu na meču Velež - Borac, kada su nezadovoljni navijači domaćih utrčali na stadion, a službena lica prekinula utakmicu.

VEZANI TEKST - FSBiH počastio sudiju Sabriju Topalovića sa 13.900 KM da sebi kupi novi automobil
 

U povratku je kod Jablanice napadnut sudija Sabrija Topalović, a zapaljen mu je i automobil. Štetu je velikodušno nadoknadio Fudbalski savez BiH.

Velež je drakonski kažnjen sa šest mečeva bez publike, oduzimanjem tri boda, dok je predsjednik kluba Šemsudin Hasić zaradio dvogodišnju suspneziju.

VEZANI TEKST - Trenerske glave "padaju" i na pauzi: Jesen preživjela samo četiri stratega
 

U prvih 19 kola osam klubova mijenjalo je trenere. Šefove stručnih štabova zadržali su samo Zrinjski, Tuzla City, Velež i Sloboda.

Premijer liga BiH nastavit će se 26. februara. Zimski san trajat će tačno 83 dana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.