open-navfaktor-logo
search
Različite reakcije
Bura zbog naslovnice NIN-a: Ko je "uperio" pušku u Vučića i Dodika
Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je za B92 da je fotografija koja je izazvala reakcije javnosti već ranije objavljivana u drugim medijima 27. juna 2017. godine i da je to Tanjugova slika.
27.11.2019. u 20:33
get url
text

Na naslovnoj strani sutrašnjeg izdanja beogradskog nedjeljnika NIN nalazi se puška uperena u predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a iza njega stoji sčlan Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ova naslovnica sa Vučićem "na nišanu", koja je objavljena na Instangram profilu NIN-a, šokirala je čitaoce ovog nedjeljnika, kao i medijsku i političku javnost, a u komentarima na društvenim mrežama navodi se da se puškom uperenom u Vučića neskriveno crta meta na čelo predsjedniku Srbije, te poručuje NIN-u da bi ovu naslovnu stranu trebalo da povuku, objavila je RTRS. 

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je za B92 da je fotografija koja je izazvala reakcije javnosti već ranije objavljivana u drugim medijima 27. juna 2017. godine i da je to Tanjugova slika.

- Nikome u NIN-u nije ni na kraj pameti palo ono za šta nas sada optužuju, dovodeći fotografiju sa naslovne strane u kontekst sa ozbiljnim prijetnjama predsjedniku Srbije - naveo je Ćulibrk u saopćenju.

Tanjug je to demantovao navodeći da fotografija na naslovnoj strani NIN-a nije njihova fotografija i da takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom servisu, niti u bilo kojem drugom mediju.

- Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isjekao, fokusirajući se na dio kadra u kojem je puška uperena u predsjednika Vučića. Sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posjete predsjednika Vučića, u društvu /tada predsjednika Republike Srpske/ Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isjekao dvije trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje - objavio je Tanjug.

Riječ je, navodi Tanjugu, o uklanjanju dvije trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promijenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka.

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je naslovnu stranu NIN-a na kojoj se, kako kaže, poziva na linč i ubistvo predsjednika Republike Aleksandra Vučića.

Gojković je u Skupštini Srbije rekla da se u novinama promoviše atentat na Vučića, s obzirom da se na naslovnoj strani nedjeljnika nalazi snajper uperen u srce predsjednika Srbije i tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se na fotografiji nalazi pored njega.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je fotografija sa naslovne strane sutrašnjeg NIN-a "slika bolesne mržnje" i poziv na likvidaciju predsjednika Aleksandra Vučića.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović ocijenio je da je naslovna strana nedeljnika NIN poziv na ubistvo predsjednika Aleksandra Vučića i i dodao da onaj ko je uperio snajpersku pušku u Vučića uperio je u Srbiju i Republiku Srpsku, jer se na slici pored Vučića nalazi i Milorad Dodik.

Predsjednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže za Kurir da uredništvo NIN-a treba da objasni ovu naslovu stranu koja je dosta šokantna.

- Nije uobičajeno da se na takav način tretira predsednik države. Uredništvo NIN-a bi moralo da objasni svoj postupak. Čini se da ne bi objavili takvu fotografiju da je neko drugi na mestu predsednika Srbije - rekao je Radomirović.

Državni sekretar MUP Srbije Biljana Ivković Popović je na Twitteru zapitala ko priželjkuje likvidaciju predsjednika Aleksandra Vučića.

- Kako da tumačim da je jedan medij uperio snajpersku pušku u legalnog i legitimno izabranog predsjednika Srbije? Naslovna strana se pažljivo bira i uvijek nosi neku poruku - navela je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.