open-navfaktor-logo
search
Zapelo oko Odbora
Bura u FSBiH: Predsjednik neće voditi Skupštinu, o svemu upoznata i UEFA?
Redovna sjednica Generalne Skupštine FSBiH bit će održana danas u 10 sati na Ilidži, dok je u 12 sati na istom mjestu zakazana Izborna sjednica Skupštine.
16.03.2021. u 08:14
get url
text

VEZANI TEKST - Pred Skupštinu: Bošnjaci "prodali" FSBiH, hoće li to naplatiti Irfan Durić?

Iako su, po običaju, sjednice trebale imati svečarski čin, čini se da neke stvari u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine ne funkcionišu na najbolji način i da je uslijedila nova bura.

Kako saznaje Faktor, današnje sjednice neće voditi aktuelni predsjednik Elvedin Begić, o čemu je obaviješten i Thierry Favre, predstavnika UEFA-e, koji je stigao u BiH i koji je sve to prijavio čelnicima Evropske fudbalske federacije.

Kako saznajemo iz izvora bliskih Izvršnom odboru FSBiH, "zapelo" je sinoć na sjednici IO FSBiH na kojoj se raspravljalo o Odboru za savjetovanje i posredovanje FSBiH (u kojem je navodno ponovo trebao biti i Ivica Osim).

Ipak, uz "asistencije" glavnokomandujućih iz centara fudbalske moći u Banjoj Luci i Hercegovini, na kraju je sa 12 glasova "odlučeno da se nisu stekli uvjeti za formiranje Odbora". 

VEZANI TEKST - Izbor novog predsjednika FSBiH: Dino odlazi, Vico dolazi

Obrazloženo je da se ova odluka prolongira za dva mjeseca i da umjesto Skupštine, a na osnovu člana 72. Statuta FSBiH, članove Odbora imenuje Izvršni odbor FSBiH.

Ukoliko se Begić danas ne pojavi na Ilidži, sjednice će viditi Milorad Sofrenić, potpredsjednik FSBiH.

Ili će možda reagovati FIFA i UEFA, koje su 2011. godine suspendovale FSBiH zbog miješanja politike u sport, odnosno činjenice da Savez tada nije želio ukinuti tročlano Predsjedništvo i imenovati jednog predsjednika. 

Na današnjoj Izbornoj sjednici Skupštine trebao bi biti imenovan novi Izvršni odbor, a funkciju predsjednika Saveza trebao bi preuzeti Vico Zeljković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.