open-navfaktor-logo
search
Zastupnici glasali
Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, Dodik i Čović glavni krivci za loše stanje
Zastupnici njemačkog Bundestaga usvojili su na današnjoj sjednici rezoluciju "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti" i druge odluke koje se tiču naše zemlje.   
08.07.2022. u 14:42
get url
text

Podrška visokom predstavniku Christianu Schmidtu, te kritike na račun člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poruke su koje su se više puta mogle čuti tokom rasprave o slanju njemačkih vojnika u misiju u BiH. Većina govornika podržala je misiju Althea, no bilo je i onih koji su bili protiv toga.

Iz AFD-a su tokom rasprave poručili da neće podržati slanje njemačkih vojnika u BiH, te ustvrdili da Zeleni ništa ne propituju kritički.

- Ako šaljemo njemačku vojsku, to znači da mora postojati mandat UN-a, kao što to nije bio slučaj 1999. godine na Kosovu, to mora biti u njemačkom interesu, a ne kao što je to bio slučaj u Maliju. I za to mora postojati strategija za intervencije, a ne kao u Maliju, Iraku, na Kosovu, Afganistanu - rekao je predstavnik AFD-a.

VEZANI TEKST - Ahmetović: Spriječiti nastajanje trećeg entiteta, moramo imati jedan glas za sve u BiH

On je u diskusiji rekao da se mora biti suzdržano što je dugi niz godina bio njemački rezon, zbog realnopolitičkih razloga. Ustvrdio je da Zeleni i ljevica ništa više kritički ne propiruje.

- Naravno da je stabilnost na Balkanu interes Njemačke. Dat ću nekoliko primjera, izbjeglice, kriminalitet, ali sa ponovnim angažmanom Bundeswehra u BiH se neće promjeniti ništa - rekao je govornik.

Liberal Thomas Acker osvrnuo se na odnose u regionu, te člana Predsjedništva BiH nazvao separatistom.

- Kada Vučić kaže da će svoju zemlju odvesti u EU, moramo uzeti u obzir da saradnja sa Dodikom i separatistima nije put ka EU. Ovdje je ključ da EU mora imati jedinstven nastup naspram separatističkih snaga - rekao je Acker.

Više puta tokom rasprave zastupnici u Bundestagu potcrtavali su značaj evropskog puta BiH i davali podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

- Od 1995. godine smo imali osam slobodnih izbora na državnom nivou, jako je važno očuvati taj faktor demokratije u BiH, zato podržavamo Christiana Schmidta u BiH svom snagom, s obzirom na predstojeću reformu Dejtonskog sporazuma, po mom će se mišljenju morati raditi o tome kako će tri naroda urediti ravnopravnost, te zaštiti prava manjina - rekao je Knut Abraham iz kluba CDU/CSU tokom diskusije o slanju ALTHEA misije u BiH.

Adis Ahmetović, izvjestilac za BiH ispred Bundestaga, poručio je da je vraćanje u misiju Althea važan korak za osiguranje mlade demokratije, kakva je u BiH.

- Želimo se vratiti u misiju Althea, želimo spriječiti nastajanje trećeg entiteta. Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU - rekao je Ahmetović.

SPD, FDP i Zeleni su pozvali njemačku vladu i kancelara Olafa Scholza da da pruži veću podršku BiH. Tokom rasprave poručeno je da Milorad Dodik i Dragan Čović, koje su definirali kao nacionalističke lidere, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.