Veliko interesovanje javnosti izazvala je javna objava Registra pripadnika oružanih snaga na web stranici Federalnog ministarstva za boračka pitanja. Za Faktor Salko Bukvarević, resorni ministar, pojasnio je zašto u javnoj objavi registra nema prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koji je bio i vrhovni komandant, a što su pitali i brojni čitaoci našeg portala.

- Svojevremeno je, sada rahmetli, predsjednik Alija Izetbegović zamolio da ga ne stavljaju ni na kakve spiskove, da ne bi slučajno po nekom automatizmu dobio neko pravo. On se nalazi u evidenciji, sve je evidentirano, znači svi ostali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine se nalaze. On je dakle svojevremeno razgovarao sa predstavnicima grupe za vođenje vojnih evidencija, to je u Općini Centar u Sarajevu, i zamolio ih da se ne bi slučajno njegovo ime našlo na nekom spisku, pa da ne bi ostvario neko pravo. Predsjednik se uredno vodi u registru kao vrhovni komandant, ima puni ratni staž i to je uredba koja je propisala da članovi Predsjedništva BiH kao vrhovna komanda obavljaju tu dužnost. Međutim, nisu ga stavili na javni spisak zbog njegove molbe iz 1993. ili 1994. godine - pojašnjava nam Bukvarević.

Osvrnuvši se na ogromno interesovanje za registar, neprestano padanje stranice na kojoj je objavljen, Bukvarević kaže da je angažirana tehnička ekipa koja otklanja problem.

- Tehničke službe rade na podizanju servera. U jednom momentu bude veliki broj aplikanata, ne može server da podnese. Naši ga vrlo brzo osposobe, ali opet dolazi do poteškoća. Bit će dostupan kontinuirano u narednom periodu. Očekujem da će problema biti prvih nekoliko dana jer svi odjednom hoće da vide registar - govori Bukvarević.

Upitali smo kome borci mogu da se obrate ukoliko je načinjena greška kod evidentiranja ratnog staža.

- Svi koji utvrde da je došlo do određenih nedostataka, naša zadaća je da to ispravimo. Svi koji uoče grešku treba da odu u svoju grupu za pitanje vojnih evidencija u svojoj općini, da tu podnesu zahtjev za ispravku podataka jer naša sva vojna evidencija se vodi u grupama za vođenje vojnih evidencija po općinama - rekao nam je Bukvarević.