open-navfaktor-logo
search
Ministar za pitanja boraca
Bukvarević: Penzije i boračke naknade su za Vladu FBiH prioritet i tako će i ostati
Boračka populacija i penzioneri neće biti oštećeni za vrijeme epidemiološke krize zbog koronavirusa, poručio je tokom današnjeg obraćanja federalnih predstavnika ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.
08.04.2020. u 17:56
get url
text

On je na početku svog obraćanja čestitao svim borcima današnji dan, dan kada je Odlukom predsjedništva BiH osnovana Teritorijalna odbrana Republike BiH.

- Odluka Predsjedništva je bila od strateškog značaja jer su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, a što će kasnije dovesti do formiranja Armije Republike BiH, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu. Posebno ističem značaj Patriotske lige BiH, MUP-a RBiH, Zelenih beretki i drugih koji su imali bitnu ulogu u odbrani od agresora. Te dobrovaljčke formacije među prvima su se suprotstavile agresorima i nakon ove odluke se u potpunosti potčinile štabovima teritorijalne odbrane RBiH - kazao je Bukvarević.

Kazao kako je Ministarstvo uputilo prijedlog Vladi da se izdvoji 20 miliona KM u fond za borbu protiv virusa COVID-19, s tim da se naknade borcima i članovima njihovih porodica ne umanjuju.

Penzije i boračke naknade, dodao je Bukvarević, za Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Vladu su prioritet i tako će i ostati.

- Resorno ministarstvo i Vlada su jasnog opredjeljenja da ćemo zajedno obilježiti sve značajne datume, vodeći računa o svim mjerama koje u tom trenutku budu na snazi - kazao je Bukvarević.

Zahvalio se Vladi i Federalnom ministarstvu finansija što su uložili napore da su za 102.207 porodica boračke naknade bile isplaćene nekoliko dana ranije, imajući u vidu da su od ponedjeljka do petka privremeno obustavljene mjere zabrane kretanja za osobe starije od 65 godina, tako da nije došlo do stvaranja gužvi.

Napomenuo je svim korisnicima boračkih naknada koji su stariji od 65 godina da na vrijeme, odnosno do petka, preuzmu svoje naknade.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tzv.korona-zakonu, za koji je udruženje poslodavaca reklo da je štetan, a "freelanceri" su kazali da nisu nikako tretirani, Bukvarević je kazao da je Vlada zakon utvrdila i poslala u proceduru, te da je otvorena za sve prijedloge koji će u toj proceduri doći.

- Vlada će svaki prijedlog razmotriti i za svaki prijedlog koji je koristan i provodiv Vlada će biti otvorena za dobre amandmane i popravke - kazao je Bukvarević.

On je pozvao sve građane da se na današnji dan, svako na svoj način, primjereno i dostojanstveno, sjete svih šehida jer je to najmaje što svi pojedinačno mogu učiniti za sve oni koji su živote utkali u temelje Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.