open-navfaktor-logo
search
Sjetite se agresije na BiH
Bukvarević: Odajte počast u svojim domovima našim najboljima sinovima i kćerima
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pozvao građane da se u ovim danima iz svojih domova, svako na svoj način, sjete i odaju počast svim šehidima i poginulim braniocima.
04.04.2020. u 14:33
get url
text

Imajući u vidu da je u narednom periodu nemoguće obilježiti značajne datume onako kako smo to činili godinama unazad, zbog situacije sa korona virusom, ministar Bukvarević je uputio poziv svim sugrađanima da se iz svojih domova sjetimo onih bez kojih danas ne bi bilo ni nas. Sjetimo se naših najboljih sinova i kćeri koji su živote utkali u temelje jedine nam domovine i našeg prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića. Sjećanje na sve njih trajna je obaveza svih preživjelih, to je amanet koji moramo očuvati i prenijeti na generacije koje dolaze, kako nam se više nikada takvo zlo ne bi ponovilo.

Četvrtog aprila je izvršen pokolj nad Bošnjacima Bijeljine, 5. je počela opsada Sarajeva, a 7. aprila je napadnut Zvornik. April je značio početak brutalne agresije, genocida i najstrašnijih zločina nad Bošnjacima u našoj domovini. Aprilski dani su, za sve one koji su preživjeli i osjetili sve strahote agresije, teški dani. To su dani kad se prisjećamo onih koji više nisu sa nama, to su naši sinovi, kćeri, roditelji, rodbina, prijatelji, komšije...

Ove godine zbog pandemije koronavirusa nećemo moći obilježiti neke od izuzetno značajnih datuma za odbranu naše domovine, ali pozivam sve sugrađane da se iz svojih domova sjetimo, svako na svoj način, onih koji nisu sa nama i da im odamo počast, jer je to najmanje što možemo učiniti. Virus korona je još jedno iskušenje pred kojim nećemo pokleknuti, baš kao što nismo ni tih devedesetih godina. Naš narod je pravičan, hrabar i izdržljiv, to smo dokazali odbranivši se od daleko moćnijeg neprijatelja. Prozvali su nas čudom bosanskog otpora i to su naši hrabri branioci bili tada ali i danas.

Dolaze nam izuzetno bitni datumi, neće biti masovnog okupljanja ali molim da svi u svojim domovina izdvojimo vrijeme i kažemo poneku riječ našoj djeci, omladini, o ovoj hrabroj generaciji mladića i djevojaka koja je odbranila državu, po prvi put u našoj historiji, da našu djecu naučimo imenima i uspjesima devet heroja odbrane naše domovine. Iskoristimo vrijeme koje provodimo sa našim ukućanima da se prisjetimo i onih lijepih trenutaka, kada smo sve dijelii, kada smo bili jedinstveni i solidarni, Ovo je prilika da opet probudimo najbolje u nama i da u teškim danima koji su pred nama ipak nađemo snage da izdržimo, jer smo to učinili kad je bilo mnogo gore.

Svi bh. branioci borili su se za najčasnije ciljeve, a to je bila odbrana i očuvanje države Bosne i Hercegovine. Kao jedina legalna vojna formacija na teritoriji BiH, u periodu 1992-1995. Armija RBiH branila je državu Bosnu i Hercegovinu i pravo svih bh. patriota kojima je BiH domovina na opstanak.

Međutim, oni koji su pokušali da unište Bosnu i Hercegovinu, pokušavaju isto i danas, samo perfidno, ne više vojnim, nego političkim sredstvima. Naš narod nikada nije imao drugog izbora osim hrabre odbrane onoga što nam pripada. Mi smo uvijek birali časnu borbu i uvijek smo uspješno odgovarali svim izazovima koji su stavljani pred našu državu i naše narode. Dug kojim su nas šehidi i poginuli borci zadužili nije moguće nikada do kraja vratiti ali moramo raditi na zaštiti prava porodica šehida i poginulih boraca i učiniti sve što možemo za ovu kategoriju naših sugrađana. To smo radili u skladu sa mogućnostima svih ovih godina i nastavit ćemo i u budućnosti, navodi se u saopćenju ministra za pitanja boraca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.