open-navfaktor-logo
search
Boračka prava
Bukvarević: Borci od 43 do 50 godina trebaju dobiti priliku da se zaposle, a ne pomoć
Smatram da predstavnici boraca premalo rade na tome, a jedina prava pomoć je da se čovjek zaposli. Insistiranje na naknadi za čovjeka koji ima 43 godine, je zaista po meni, ne znam, rekao je Salko Bukvarević
23.09.2019. u 20:11
get url
text
Salko Bukvarević

U srijedu, 25. septembra sa obilaskom Tuzlanskog kantona, Radne grupa Vlade FBiH završava obilazak kantona širom Federacije BiH, a koji je počeo početkom ovog mjeseca, a sve kako bi se iznašla rješenja za pomoć borcima mlađim od 57. godina. Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja, tokom posjeta je dogovoreno da resorna ministarstva do kraja godine pokrenu izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca, da u budžetima za narednu godinu osiguraju sredstva, a sve kako bi se pomoglo borcima mlađim od 57 godina.

Izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca

Podsjećamo, u julu je usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih boraca, a kojim se omogućava egzistencijalna pomoć za borce sa 57 i više godina, koji su nezaposleni i nemaju primanja viša od 170 KM. Nakon toga, borci su zatražili da se pomogne i borcima mlađim od 57 godina, bilo kroz projekte zapošljavanja ili sa egzistencijalnom novčanom pomoći.

- U nekim kantonima smo vidjeli da se iznose maksimalističke cifre kada je riječ o broju boraca mlađim od 57. godina kojima treba pomoći. Međutim kada se uzmu u obzir uvjeti, da su borci najmanje godinu na biru, da nemaju primanja, broj takvih boraca je znatno manji. S druge strane, ima kantona koji će moći odmah, od 1. januara 2020. godine u punom kapaciteti iznijeti svoje obaveze prema borcima. Mi smo kazali da ćemo svi zajedno pratiti implementaciju Zakona o demobilisanim borcima i dopune kantonalnih zakona - rekao nam je Bukvarević i dodao:

- Očekujemo da u ovom periodu kantonalna ministarstva za boračka pitanja, zajedno sa predstavnicima boraca po kantonima pokrenu inicijative za izmjene i dopune zakona o dopunskim pravima boraca. Da time definišu kriterije i mogućnosti za iduću godinu i da u budžetima predvide ta sredstva. Koliko imam informacije, u Kantonu Sarajevu su pokrenute izmjene zakona o dopunskim pravima boraca. Evo i u
drugim kantonima razmišljaju na koji način. Imamo i prijedlog iz Zeničko-dobojskog kantona u kome bi
oni uradili kantonalni poseban propis o egzistencijalnoj naknadi za demobilisane branioce - govori Bukvarević.

Pitali smo Bukvarevića koliko je realno da borci od 44 godine i više koji ne rade imaju pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć?

- Smatramo i dalje da su prvi prioritet, po kojem kantoni trebaju da rade, programi zapošljavanja. Ljudi koji imaju od 43 do 50 godina trebaju prije svega dobiti priliku da se zaposle. Smatram da predstavnici boraca premalo rade na tome, a jedina prava pomoć, je da se čovjek zaposli. Insistiranje na naknadi za čovjeka koji ima 43 godine, je zaista po meni, ne znam. Smatram da predstavnici boraca trebaju više da traže da se zaposle borci. I na taj način će borci više pomoći i sebi i porodici i državi i svemu - kategoričan je Bukvarević.

Dodaje da treba pomoći onima koji na tržištu radne snage nemaju adekvatnu spremu sa prekvalifikacijom i dokvalifikacijom.

Ukupno je 61.000 nezaposlenih boraca

- A treći korak jeste da se obuhvate određenom egzistencijalnom novčanom naknadom oni koji ne mogu privređivati, koji su teško oboljeli. Ne stavljam u priporitet egzistencijalnu naknadu. Da su više boračka udruženja zahtjevala zaposlenje naših boraca, pogotovo sada kada ove firme vape za radnom snagom, možda bi danas bilo puno lakše rješavati ova pitanja. Po meni onima kojima se ponudi dva puta posao, a odbije, treba ga brisati sa evidencije nezaposlenih. I naravno i dalje mislim da podhitno treba zakon o udruženjima biti na Domu naroda da se napravi reda u tome ko predstavlja borce. Ja sam poslao urgenciju, vidjet ćemo kada će staviti na dnevni red - rekao nam je Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.