open-navfaktor-logo
search
Borački registar
Bukvarević: Borci koji smatraju da su neki podaci u Registru netačni, neka odu u svoje grupe za vojne evidencije
Do 20. aprila bi trebalo da bude u potpunosti dopunjen Jedinstveni registar boraca koji se nalazi na web stranici Federanog ministarstva za boračka pitanja, rekao je za Faktor resorni ministar Salko Bukvarević.
06.03.2020. u 07:25
get url
text
Demobilisani borci
Demobilisani borci

U okviru dopune Registra pored imena se unose brojevi vojnih jedinica, što je svojevrsno odvajanje borbenog od neborbenog sektora.

Podsjećanja radi, Jedinstveni registar boraca javno je objavljen u oktobru prošle godine, ali tada su se u njemu nalazila imena pripadnika oružanih snaga, broj dana provednih u nekim od komponenti (Armiji RBiH, HVO-u, MUP-u). Od 20. februara ove godine pored više od 490.000 imena upisani su i brojevi vojnih jedinica, a kod onih koji nisu bili u borbenom sektoru, stoji RO( radna obaveza), ili recimo CZ (civilna zaštita).

Nemamo većih problema 

- U Federalnom ministarstvu za boračka pitanja smo nastavili sa unošenjem podataka u Registar. Sve grupe za vođenje vojnih evidencija i odsjeci su nam na raspolaganju. Zajednički radimo taj posao. Nemamo nekih većih problema. Dopuna tog registra ide u skladu sa Zakonom o demobilisanim borcima. Presjek stanja bi trebalo da bude oko 20. marta - govori nam Bukvarević.

Upitali smo Bukvarevića da li je upoznat s činjenicom da mnogi borci ne znaju ni otvoriti Registar, a kada to urade da im ništa ne znače brojevi vojnih jedinica u kojima su bili, i da su očekivali da će biti upisani nazivi jedinica.

- Taj "šifrarnik" smo preuzeli od Federalnog ministarstva odbrane i po tom šifrarniku su i vođeni brojevi vojnih jedinica sastavnog dijela oružanih snaga. Dakle, još jedanput ponavljam da svaki borac i građanin koji smatra da neki podatak nije tačan ima mogućnost da ode u svoju grupu za vođenje vojnih evidencija gdje su unošeni ti podaci. Tamo su kartoni svakog pripadnika oružanih snaga. Mogu provjeriti te izvještaje iz ratnih jedinica - govori nam Bukvarević.

Od Bukvarevića smo zatražili da objasni zašto pored određenih imena još uvijek stoje samo podaci poput Patrotska liga, ili Armija RBiH, bez broja vojnih jedinica.

Ima jedinica koje nisu imale svoje brojeve 

- Bilo je ljudi koji su prelazili iz jedinice u jedinicu. Ima i nekih jedinica koje nisu imale svoj broj, i samo stoji Armija RBiH. U jednom kartonu piše komanda, da li je neko istureno odjeljenje, nedorečeno je. Ono što imamo podataka u kartonima koje smo preuzeli iz Federalnog ministarstva odbrane, mi smo ih postavili. Sve ostalo ćemo popravljati u daljnjoj proceduri. Za sve što se utvrdi da nije u skladu sa podacima koji se nalaze, to će se popravljati u Registru - rekao je Bukvarević i dodao:

- Ovaj posao će do 20. aprila biti završen. Međutim, u narednom periodu će se Registar za korisnike boračko-invalidske zaštite, koji će koristiti samo institucije i koji neće biti javno objavljen, dopuniti podacima za svakog borca šta je ko od njih ostvario od prava. Unijet će se i podaci ko je preselio na bolji svijet, a značajan je broj boraca koji od završetka rata do danas nije među živima - kazao nam je Bukvarević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.