Ponedjeljak, 13.07.2020.
h

Bukvarević: Bivši borci su tražili da se u uredbu uvrste i oni od 57 godina

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima Koordinacije udruženja koja baštine tradiciju Armije Republike Bosne i Hercegovine i HVO-a.

Razgovarali su o Nacrtu zakona o demobilisanim borcima i uredbi o osnovnom osiguranju. Zaključak je da se zakon o pravima demobilisanih boraca i uredba trebaju što prije donijeti. Demobilisani borci su prema riječima Bukvarevića uložili amandman na uredbu tražeći da pravo na mjesečnu naknadu, pored boraca muškaraca koji imaju više od 60 godina i nemaju nikakvih primanja i žena boraca koje su starije od 50 godina, uvede i kategorija demobilisanih boraca od 57 godina sa najmanje tri godine učešća u oružanim snagama.

Na raspolaganju devet miliona KM 

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Dakle upoznali smo predstavnike boračkih organizacija da smo Nacrt zakona uputili na kantonalne skupštine na mišljenja i da smo pripremili uredbu za osnovno osiguranje za borce koji su u stanju potrebe. Nakon iznesenih primjedbi, sugestija, dogovorili smo se, odnosno, usaglasili zajedničke zaključke da svi skupa podržavamo donošenje Nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u obliku kakav je predložila Komisija koja je bila sastavljena od predstavnika boraca i Ministarstva. Naravno, Koordinacija je uputila zahtjev i prema Ministarstvu i Vladi FBiH i Parlamentu da se taj zakon čim prije donese - kazao nam je Bukvarević.

Dodaje kako su se usaglasili da se zakon donese najkasnije do 31. decembra ove godine.

- Zaključeno je i da se uredba treba što prije donijeti. Mi imamo na raspolaganju devet miliona KM koje smo u skladu sa Sporazumom obezbjedili na poziciji Ministarstva zaboračka pitanja. Prijedlog je da Uredba stupi na snagu od 1.7. ove godine. Radi se o pomoći demobilisanim borcima koji su stariji od 60 godina, muškarci i žene starije od 50 godina koji imaju najmanje godinu dana učešća u oružanim snagama i nemaju nikakvih drugih prihoda, ni penzije, ni plaće. I upućen je amandman od demobilisanih boraca FBiH da uvrstimo i kategoriju demobilisanih boraca koji imaju 57 godina i više, a najmanje tri godine učešća u oružanim snagama. Dogovorili smo se da moramo analizirati broj potencijalnih korisnika i naravno da vidimo mogućnosti da uvažimo i taj amandman - rekao nam je Bukvarević.

Uredba je naš odgovor na potrebe boraca

Objašnjava da, što se tiče uredbe, da su dobili pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo, negativno od Ministarstva finansija FBiH koje je tražilo dodatna pojašnjenja i još uvijek čekaju na mišljenje Ministarstva pravde FBiH.

- Uprkos svemu mi ostajemo pri tome da uredbu treba donijeti. Ministarstvo će predložiti donošenje i smatramo da je ona naš odgovor na potrebu za borce. Mislim da je krajnje vrijeme da se donese takva uredba kojom bi se pomogli naši borci u godinama starosti a ne mogu ostvarivati prihode. Tražit ću da što prije bude na dnevnom redu Vlade FBiH. Mi želimo da primanja vežemo za najniže penzije jer će se one povećavati - rekao nam je Bukvarević.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh