Bukvarević: Očekujemo turske biznismene na Sajmu boračkog zadrugarstva

objavljeno: 09.02.2018. u 19:33

U drugoj polovini ove godine, krajem augusta ili početkom septembra, u sarajevskoj Skenderiji bi trebalo da se održi Sajam zadrugarstva, na kojem će svoje proizvode prezentirati boračke zadruge.

Kako bi sajmu prisustvovao što veći broj biznismena koji bi sa zadrugarima sklopili ugovore o budućoj saradnji, Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja nedavno je boravio u Turskoj predstavljajući program zadrugarstva, promovišući projekte zapošljavanja boračkih kategorija.

- Uputili smo poziv našem domaćinu u Turskoj, gradonačelniku Istanbula, Mevlutu Uysalu da bude naš gost u Sarajevu i podrži Sajam zadrugarstva na način da pozove određenu grupu biznismena iz Istanbula da dođu i posjete sajam. Nosilac sajma je Savez boračkog zadrugarstva FBiH i očekujemo da veliki broj zadruga na sajmu predstave svoje proizvode, programe i projekte. Mi na području cijele Bosne i Hercegovine već imamo 80 zadruga. Dakle, zadrugarstvo je podržano u svim kantonima i regijama. Također, zadruge imamo i u Srebrenici, Prijedoru, Bijeljini, Zvorniku - ispričao nam je Bukvarević.

Podsjećanja radi, kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica putem boračkih zadruga u organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca, zaposleno je više od 300 osoba direktno, a indirektno tu je 1.000 kooperanata. Zadrugarstvom se želi pomoći teško zapošljiva kategorija boraca s obzirom da su u godinama. S druge strane, rad u zadrugama je svojevrsna rehabilitacija od ratnih trauma. Najveći broj zadruga je iz poljoprivrede, ali tu su i zadruge u kojima se izrađuju suveniri, zatim, koje su iz oblasti metalne industrije, zanata...

Tokom nedavne posjete Republici Turskoj Bukvarević je razgovarao i sa ministrom kulture Numanom Kurtulmusom vezano za obilježavanje godišnjice stradanja u Srebrenici, kulturi sjećanja na žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Tada nam je najavljeno da će iz Turske, putem udruženja "Gazije", doći do 1.000 učesnika Marša mira za Srebrenicu, koji kreće iz Nezuka, a domaćini će biti predstavnici Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH - ispričao nam je Bukvarević.