Sa novih 13 slučajeva u Tuzlanskom kantonu trenutno je 70 aktivnih slučajeva zaraze. Pet zaraženih osoba hospitalizirano je u UKC-u Tuzla dok se ostali nalaze na kućnom liječenju.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, među 13 novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom je petero djece iz vrtića kao i jedna vaspitačica srednje životne dobi.

Također, još se navodi kako se jedan slučaj žene srednje životne dobi dovodi u vezu sa klasterom Tuzla – Interno dok se dva pozitivna muškarca vezuju za novi klaster u Živinicama.

Preostale četiri osobe su međusobno nepovezani slučajevi i svi su sa područja Tuzle. U pitanju su dva muškarca srednje životne dobi, jedna ženaska osoba i jedna mlađa ženska osoba.

BHRT saznaje kako je u drugom ciklusu prenošenja virusa korona (nakon ponovne pojave virusa korona u TK) došlo do zaraze i kod osoba uposlenih u Rudniku mrkog uglja Banovići, Đurdjevik, rudnik Soli, Kreka, Šikulje, Cementara, Elin motors, UKC , Dom zdravlja Živinice.

Podsjećamo, od početka testiranja u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla obrađeno je 10. 957 testova, a kod 158 osoba je konstatovano prisustvo COVID-19. Evidentirana su tri smrtna slučaja, te se ukupno oporavilo 84 osobe. Broj osoba koje borave u kućnoj izolaciji iznosi 164.