open-navfaktor-logo
search
Tradicija
Bugojanka Munevera Đuliman sa svojim sestrama otkala stotine ćilima
Ljubav prema tkanju ćilima kod nje nikada nije prestala
21.01.2020. u 08:44
get url
text

Tradicija tkanja ćilima polako nestaje na bh. prostorima, jer je interes građana da ih imaju u svojim domovima sve manji - kaže u razgovoru za Fenu 63-godišnja Munevera Đuliman iz bugojanskog naselja Gračanica.

-Izuzetak su građani koji vunene ćilime nabavljaju za 'bosanske sobe' u svojim kućama. Na taj način, žele da sačuvaju uspomenu na jedno vrijeme, koje je davno prošlo -  naglasila je.

Priča kako je u mladosti, zajedno sa svojim sestrama, otkala na stotine ćilima, od kojih su neki završili u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i drugim zemljama, gdje žive i rade ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

-Ćilime smo tkali na stanu koji je napravio naš rahmetli otac, a koji je služio svojoj svrsi više od dvadeset godina. Uglavnom smo radili za hercegovačko tržište. Uz očevu penziju, bio je to važan izvor prihoda za našu porodicu - kaže ova Bugojanka.

Dodaje kako su vunu, koja im je bila potrebna, same čupale i prele, i pravile boju za razne šare, kao i da su ćilime tkale po uzorcima, odnosno šemama od starih ćilima.

-Prestala sam tkati kada sam počela raditi u 'Rodiću', a stan smo nakon rata iznijeli iz kuće. Nedavno sam imala priliku pokazati kako se to radi, na jednom kursu tkanja u Bugojnu - kazala je ova penzionerka za koju, oni koji je poznaju, imaju samo riječi hvale.

Munevera je, kao i mnoge druge vrijedne žene u bugojanskom kraju, izrađivala nekad različite ručne radove, vezla je na vreći, bavila se bijelim radom i heklanjem, a danas uglavnom plete čarape, u čemu je, također, veoma vješta.

Međutim, ljubav prema tkanju ćilima kod nje nikada nije prestala, kao ni žal zbog toga što se tradicionalni, vuneni ćilimi, sve više izbacuju iz upotrebe.

-Onima koji ih imaju, savjetovala bih da pokušaju sačuvati njihovu svježinu i dugotrajnost, a to će najbolje učiniti ako ih ne budu prali toplom vodom. Ćilimi se čiste mrežastom vrećom u hladnoj vodi, u koju se stavi malo sirćeta. Tako će uvijek biti kao novi - zaključuje Munevera Đuliman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.