Bugarska vlada u srijedu je odobrila ugovor vrijedan oko 1,25 milijardi dolara o kupovini osam borbenih aviona F-16 od Sjedinjenih Država. Ugovor uključuje šest aviona s jednim pilotskim mjestom i dva s dva pilotska mjesta, koje je proizvela korporacija Lockheed Martin.

Ugovor, koji u lokalnoj valuti iznosi više od dvije milijarde leva, tek treba biti odobren u Narodnoj skupštini Bugarske. Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da je Bugarska dobila popust od oko 60 miliona dolara zbog potpisivanja ugovora.

Odobrenje vlade uslijedilo je oko šest mjeseci nakon što je bugarska Narodna skupština dala mandat vladi da vodi pregovore sa SAD-om o nabavci borbenih aviona F-16.

Lockheed Martin navodi u saopćenju za javnost objavljenom danas da pozdravlja odluku bugarske vlade o prihvatanju Pisma namjere o nabavci osam aviona F-16 Block 70, "najnaprednijoj verziji ovog slavnog borbenog aviona NATO-a dostupnoj danas".

- Ovo je još jedna bitan korak na putu nabavke F-16 Block 70, koji će podržati program dugoročnog partnerstva između SAD, Bugarske, Lockheed Martina i bugarske industrije - izjavio je John Neilson, čelnik odjela za međunarodne komunikacije, Evropu i Izrael, u Lockheed Martinu, prenose agencije.