Bugajski je komentirajući ubrzano naoružavanje Srbije pojasnio da se "veliki dio srpskog naoružanja nabavlja od Rusije i Kine i nije dovoljnog obima ili kvaliteta da bi se suprotstavio američkim ili NATO snagama". 

- Ali bi se moglo koristiti u slučaju lokalnih ili ratova manjih razmjera u Bosni, Crnoj Gori ili na Kosovu. Međutim, veći dio vojnog jačanja Beograda je politički čin da se demonstrira da je Srbija najjača regionalna država i da ima moćne saveznike u Rusiji i Kini. Beograd na taj način služi interesima Moskve i Pekinga u projektovanju svoje moći protiv Zapada - navodi on. 

Na pitanje "da li su Sjedinjene Američke Države konačno spremne da ulože dovoljno političkog kapitala za stabilizaciju Bosne i Hercegovine na duge staze", dao je sljedeći odgovor: 

- Da bi uložile dovoljno političkog i diplomatskog kapitala za trajnu stabilizaciju BiH, Sjedinjene Države ne bi trebale samo da se zalažu za izbornu reformu, već i za velike ustavne promjene i smanjenje, neutralizaciju ili eliminaciju paralizirajućeg sistema dva entiteta. Trenutno ne vidim tako potpunu posvećenost, ali paradoksalno što se više Milorad Dodik i krugovi oko njega budu zalagali za secesiju, Washington će se više uključivati u osiguravanje državnosti i teritorijalnog integriteta Bosne.

Kazao je i da ne vidi neke veće promjene u njemačkoj politici prema Balkanu.

- Berlin i EU u cjelini teško da će zauzeti oštriji pristup prema vladi u Srbiji bez američkog vođstva. Također, imam malo povjerenja u novog njemačkog kancelara čija Socijaldemokratska partija tradicionalno zauzima meku liniju pomirenja prema Rusiji i mnogo je manje otvorena od Zelenih po pitanju ljudskih prava i demokratije. Moskva će iskoristiti slabosti i podjele u njemačkoj koalicionoj vladi u svoju korist, a također će nastojati da stvori razdor između Berlina i Washingtona - zaključuje Bugajski, objavio je Danas.