open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Budžetski korisnici u Livanjskom kantonu dobili povišicu
Predstavnici Vlade Livanjskog kantona, sindikata budžetskih korisnika i sindikata zaposlenih u obrazovanju postigli su dogovor o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, iznosu naknade za ishranu (topli obrok) i izjednačavanju koeficijenata za prosvjetne radnike VSS u osnovnom obrazovanju sa VSS prosvjetnih radnika u srednjem obrazovanju.
14.04.2022. u 10:14
get url
text

Strane potpisnice ovoga sporazuma saglasne su da se osnovica za obračun plaća za sve navedene korisnike budžeta Livanjskog kantona, za period april 2022. godine pa do početka primjene Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika i Zakona o plaćama i naknadama korisnika budžeta Livanjskog kantona, utvrđuje u iznosu od 453,24 KM (neto) ili 656,87 KM (bruto), saopćeno je iz Vlade Livanjskog kantona.

Strane potpisnice ovog sporazuma saglasne su da se osnovica za obračun plaća za dužnosnike kantona (predsjednik Vlade, predsjedavajući Skupštine, zamjenici predsjedavajućeg Skupštine, ministri u Vladi, zastupnici u Skupštini, savjetnici i kantonalni javni pravobranitelj) za period april 2022. godine do početka primjene Zakona o plaćama i naknadama korisnika budžeta kantona utvrđuje u iznosu od 411,10 KM (neto) ili 595,80 KM (bruto).

Naknade za ishranu tokom rada (topli obrok) za sve zaposlene čije se plaće finansiraju iz budžeta kantona, obračunavat će se i isplaćivati u iznosu od 10 KM po danu također od aprila 2022. godine do početka primjene Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika i Zakona o plaćama i naknadama korisnika budžeta kantona.

Usaglašeno je da se izjednačavaju koeficijenti za obračun plaća radnicima VSS u osnovnom i srednjem obrazovanju u iznosu 2.80 te da će se primjenjivati od aprila 2022. godine.

Sporazumom je utvrđeno i to da će nakon usvajanja navedenih zakona uslijediti pregovori oko usklađivanja osnovica za obračun plaća korisnika budžeta kantona obuhvaćenih tim zakonima.

Sporazum je postignut nakon provedene javne rasprave koja je završena 28. februara 2022. godine te na osnovu prethodno postignutog dogovora strana u Sporazumu koji stupa na snagu danom njegovoga potpisivanja i bit će objavljen u Narodnim novinama Livanjskog kantona, navode iz Vlade Livanjskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.