Ovim prijedlogom se, između ostalog, budžet predsjednika RS-a sa ovogodišnjih 10,8 miliona KM povećava na čak 56,5 miliona maraka.

Najznačajniji rast u budžetu predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka.

Kako se vidi iz dokumenta umjesto ovogodišnjih 3,3 miliona KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva predsjednik RS-a je dobio 20 miliona, dok je za projekat podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu predviđeno 30 miliona umjesto ovogodišnjih 956.500 KM.

U prijedlogu budžeta RS je navedeno da planirani rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga u 2023. godini iznose 190 miliona КM, što predstavlja uvećanje od 55,1 miliona КM, odnosno 40,8 odsto u odnosu na sredstva planirana drugim rebalansom budžeta za 2022. godinu.

- Rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga su planirani u skladu sa politikama štednje i ograničavanja neproduktivne potrošnje, pri čemu se vodilo računa da se ne ugrozi funkcionisanje i rad budžetskih korisnika prilikom izvršavanja aktivnosti iz njihove resorne nadležnosti. Uvećanje ove grupe rashoda je u najvećoj mjeri rezultat planiranja sredstava za realizaciju projekta podrške humanitarnim i društveno korisnim akcijama i pokroviteljstva i projekta podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu, te uvećanja rashoda za stručne usluge - navedeno je u prijedlogu.

Podsjećamo, prema potvrđenim podacima Centralne izborne komisije BiH novi predsjednik RS je Milorad Dodik, objavio je Capital.