open-navfaktor-logo
search
Federalni parlament
Budžet FBiH u Domu naroda nije usvojen, hoće li doći u pitanje isplate penzija, invalidnina u januaru?
Neusvajanje Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu na jučerašnjoj sjednici Doma naroda FBiH koja je prekinuta prije glasanja o Budžetu izazvalo je zabrinutost građana FBiH.
31.12.2020. u 13:33
get url
text

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, za Faktor je rekao kako očekuje usvajanje Budžeta do sredine januara, a krajnji rok je 31. januar, jer bi sve poslije toga slutilo na crni scenarij.

Naglašava da isplate u januaru decembarskih penzija, naknada, invalidnina, poticija, neće biti ugrožene jučerašnjim neusvajanjem Budžeta, ali ukoliko se Budžet ne usvoji do kraja januara, sve to će se dovesti u pitanje.

Ako se Budžet ne usvoji do kraja januara, onda...

Podsjećamo, jučerašnja sjednica je počela u 12,30 sati, a više od tri sata je delegatima trebalo da uopće dođu do dnevnog reda. Kada se počelo izjašnjavati o tačkama, nije se znalo ni koliko delegata je prisutno na sjednici, pa se više puta prebrojavalo. Ustanovljeno je da je od 58 delegata, na sjednici prisutno njih 46 u tri sale od kojih je jedna restoran.

- Jučer je vladalo neko sivilo. Imali smo manji broj delegata jer ima kolega koji su bili opravdano odsutni zbog bolesti. Jedna kolegica je imala zaista tešku operaciju. I onda je opozicija iskoristila tu situaciju i krenula po svome. Vidjeli ste kod glasanja o tačkama budžeta, morao sam tražiti ponovno prebrojavanje jer je rečeno da razmatranje Prijedloga budžeta za 2021. po hitnom postupku nije dobilo potrebnu većinu. Išlo se na to da se spasi što se spasiti da. Na kraju je sjednica prekinuta - priča nam Duvnjak i dodaje:

- Do sredine januara imamo vremena da se zakaže nastavak sjednice i glasa o Budžetu, ali i da se donesu važne odluke. Neusvajanje Budžeta prije Nove godine hvala Bogu neće ugroziti isplate u januaru penzija, boračkih naknada, invalidnina, jer je to iz decembra mjeseca. Ali ako se Budžet ne usvoji do kraja januara, onda nam slijedi neizvjesnost. Znači, krajnji rok je 31. januar. Sve iznad toga je crni scenarij. Iskreno se nadam da ćemo svi u Domu naroda FBiH pokazati zrelost i izglasati Budžet za narednu godinu koji znači isplatu penzija, invalidnina, naknada, poticaja na vrijeme, funkcioniranje Federacije BiH.

Duvnjaka smo upitali ko je zapravo prekinuo sjednicu i zbog čega.

- Znate, jučer se sa sjednicom počelo u 12.30 sati, svi delegati su bili u Sarajevu prije deset sati, onda je održan kolegij i mnogi nisu imali vremena ni da jedu. U takvom ambijentu kada je manje delegata, kada u momentu glasanja o Budžetu može neko izaći na pauzu, neko samo na sekundu, a neko s namjerom da sabotira glasanje, nije se smjelo rizikovati. Previše bi bilo riskantno da zbog takvih stvari padne Budžet. Da se to dogodilo, Budžet bi ponovo išao na Vladu FBiH, pa u parlamentarnu proceduru i ne bismo ga dobili ni do februra... Nismo smjeli dozvoliti da se dolazi u knap sa kvorumom - govori nam Duvnjak.

Dodaje da onda predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović predložio prekid sjednice.

Od Budžeta zavisi život stanovnika FBiH

- To je i prihvaćeno. Na toj sjednici premijer FBiH Fadil Novalić je završio svoje izlaganje o Budžetu, diskusija je završena i u nastavku sjednice će se ići na glasanje o Budžetu. Nadam se da će se do tada naći razuman dogovor da se Budžet i usvoji jer ne znam ko je spreman na tu avanturu neusvajanja Budžeta. Očekujem angažman i podršku svih u tom pravcu. S obzirom na to da u Domu naroda već duži period nema parlamentarne većine, morat ćemo je tražiti malo šire. Od Budžeta zavisi život stanovnika Federacije BiH, niži nivoi vlasti očekuju novčanu podršku, privreda novac za saniranje ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom. Očekujem usvajanje Budžeta do sredine januara. Ne bih ni da razmišljam šta bi se moglo dogoditi kod neusvajanja Budžeta, koji crni scenarij - kazao nam je Duvnjak.

Podsjećanja radi, Zastupnički dom FBiH je 29. decembra usvojio Budžet FBiH za 2021. godinu u iznosu od 5,4 milijarde KM, a na Domu naroda je bilo da potvrdi usvajanje, međutim to se nije dogodilo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.