Kaže da je razmišljao dosta o načinima na koje može unaprijediti ovaj sektor društva u KS, ali napominje da će mnogo toga ovisiti o finansijskoj situaciji koja u vrijeme pandemije kornavirusa nipošto nije sjajna. 

- Dosta toga u ide svojim tokom, iz budžeta je određen dio za sportske i kulturne institucije, ali u svakom slučaju bit ću otvoren za sve što je dobro i afirmativno i što treba podržati - počeo je Avdić. 

Kad je sport u pitanju vidi drugačiju sliku od sadašnje, posebno po pitanju vrhunskog sporta. 

- Vjerujem da se mnogo toga mora uraditi po pitanju uređenja najvišeg nivoa sportskih takmičenja i klubova koji tamo nastupaju, nebitno koji je sport u pitanju. Tim ljudima treba dati podršku da ostvare dobar rezultat. Isto tako od tih klubova očekujemo da predstave svoje srednjoročne i dugoročne programe djelovanja. To se ne može raditi za period od recimo šest mjeseci, jer se za to vrijeme ništa konkretno ne može uraditi - naglasio je Avdić. 

Avdić namjerava s lokalnim zajednicama i Gradom Sarajevo raditi na razvoju školskog i univerzitetskog sporta, ali i amaterskog sporta. 

- To je veoma bitno da se uradi u nekom olimpijskom ciklusu, znači u periodu od oko četiri godine. Također, mnogo posla moramo uraditi na edukaciji i afirmaciji ljudskih resursa koji trebaju da vode procese u sportu. Nebitno o kakvom se sportskom klubu ili udruženju radi, te osobe moraju biti stručne i maksimalno posvećene svom poslu. Naravno, isti procesi trebaju da se dogode u institucijama kulture, gdje također procesima treba da upravljauju ljudi iz struke, koji će znati upravljati raspoloživim resursima - objasnio je nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije BiH.

Naveo je potrebu za saradnjom sa ambasadama koje imaju sjedište u Sarajevu, a koje mogu pomoći razvoj institucija, posebno kulture. 

- Zamislite da sutra u Sarajevo dođe Bečka filharmonija i svira sa Sarajevskom i da se napravi konekcija za budućnost. Potrebna nam je zdrava komunikacija sa ljudima u ambasadama, a naravno naše institucije su tu da to i podrže, ali prvo ćemo vidjeti šta će biti moguće uraditi nakon pandemije koronavirusa. Vjerujem da se možemo obratiti našim prijateljima diljem Evrope i organizovati događaje koji bi ostavili traga u našem društvu - zaključio je Avdić. 

Avdić je košarkašku karijeru započeo u redovima sarajevske "Bosne", a već sa 23 godine je nosio kapitensku traku tog kluba. Uspješno je nosio dres reprezentacije BiH, a trenutno obnaša funkciju sportskog direktora seniorske košarkaške reprezentacije BiH.