open-navfaktor-logo
search
Javni oglas
Budući gonič animalne zaprege u "Sarajevo-šumama" mora naučiti hrpu zakona i pravilnika
Kantonalno javno preduzeće "Sarajevo-šume" nedavno je objavilo oglas za prijem 41 radnika na određeno vrijeme, a među radnim mjestima za koja se može aplicirati je i gonič animalne zaprege, za koje su upražnjene tri pozicije.
29.08.2021. u 19:57
get url
text

U opisu poslova koje gonič animalne zaprege treba obavljati, osim što mora da "dosljedno provodi Etički kodeks Preduzeća",  navodi se izvlačenje i pomicanje drvnih sortimenata animalnom zapregom. Uposlenik je dužan da se ispravno i humano odnosi prema vučnim životinjama, te voditi računa o redovnoj ishrani zaprežnih grla, čistoći i timarenju. Također treba da vodi računa o higijeni šume i ne remeti uspostavljeni šumski red, te pri radu da brine o podmlatku i izbjegava oštećivanje živih stabala koja nisu predviđena za sječu. Osnovna plaća koja je navedena u oglasu za ovo radno mjesto je 821,70 KM.

Međutim, da bi neko mogao aplicirati na radno mjesto, mora imati tri mjeseca radnog iskustva i dokaz o osposobljenosti za goniča animalne zaprege. Iz "Sarajevo-šuma" kratko su kazali da onaj ko se prijavljuje se taj dokaz uzima kod poslodaca kod kojeg je ranije radio.

Na stranici "Sarajevo-šuma" osim oglasa objavljena su i pitanja za pismeni ispit, kao i lista propisa i literature iz kojih će se polagati usmeni, pismeni i praktični ispit.

Među navedenom literaturom za oblasti iz kojih su sastavljena pitanja, između ostalog, navode se Zakon o šumama KS, Zakon o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturalnih vrsta drveća i grmlja, Pravilnik o elementima za izradu šumskogospodarskih osnova, Pravilnik o načinu žigosanja, obrojčavanja, premjeravanja, sadržaju i načinu izdavanja otpremnog iskaza za drvo, Pravilnik o katastru šuma i još nekoliko pravilnika. Sve to, da bi položio pismeni ispit i prošao ostalu proceduru za upošljavanje, mora naučiti budući gonič animalne zaprege u KJP "Sarajevo-šume".

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković na svom Facebook profilu napisao je kako iz Vlade KS stižu dobre vijesti, a da njemu jedna od najdražih stiže upravo iz KJP "Sarajevo-šume".

-Potpuno transparentan proces zapošljavanja, 41 radnik se prima. Poznavaoci prilika znaju koliko je važna ova pobjeda u kojoj se iz ruku malih lokalnih kabadahija ovo preduzeće vratilo u zakonske okvire upravljanja – napisao je, između ostalog, Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.