open-navfaktor-logo
search
Stigla potvrda
Budimpešta u junu domaćin Svjetskog prvenstva u plivanju
Budimpešta će ove godine od 18. juna do 3. jula biti domaćin Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima, objavila je danas Međunarodna plivačka federacija (FINA).
07.02.2022. u 18:22
get url
text

Ova objava je uslijedila za manje od sedam dana nakon što je zbog zdravstvenih razloga odgođeno Svjetsko prvenstvo koje se trebalo održati u Japanu u Fukuoki na ljeto 2023. 

Prvobitno je to prvenstvo bila planirano za ljeto 2021., ali je prvi put odgođeno nakon što su Olimpijske igre u Tokiju premještene sa 2020. na 2021. godinu, te je došlo do poklapanja termina.

VEZANI TEKST - Odgođeno Svjetsko prvenstvo u plivanju

- Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam objavili su danas sporazum s glavnim mađarskim gradom o organizaciji Svjetskog prvenstva u plivanju od 18. juna do 3. juna 2022. - stoji u saopćenju FINA-e.

Svjetska prvenstva u plivanju obuhvataju takmičenja u bazenima, u slobodnim vodama, ronjenje i umjetničko plivanje. Organizuju se svake dvije godine, u neparnim godinama. Međutim, pandemija je poremetila taj ritam.

U kalendaru vodenih sportova za 2022. godinu nalaze se još dva velika takmičenjima- Europsko prvenstvo u velikim bazenima u Rimu u augustu i Svjetsko prvenstvo u malim bazenima (25 m) u Kazanu u decembru.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.