open-navfaktor-logo
search
Raj na zemlji
Budi osjećaj kao da ste u bajci: Uzundere - dom najvećeg vodopada u Turskoj, gdje život teče usporeno
Hiljadugodišnja historija i prirodne ljepote krase gradić Uzundere koji se nalazi u Erzurumu, najvećoj pokrajini istočne Anadolije.
06.02.2022. u 15:12
get url
text

VEZANI TEKST - Civilizacijska kolijevka Erzurum: Ledena bajka u kojoj će vam mještani ugrijati srce

Ako tome dodamo i da je Uzundere dio Cittaslow mreže gradova gdje je "življenje lagodno i usporeno", onda vam je jasno da barem jednom u životu morate posjetiti ovaj dragulj na sjeveroistoku Turske i odmoriti se od ubrzanog tempa života kojem ste svakodnevno izloženi.

Pripremite se na uživanje punim plućima, jer...

{$galerijaFotografija}

U Uzundereu se nalazi Tortum vodopad, najviši vodopad Turske i treći najveći vodopad sa prirodnim padom u svijetu, kao i istoimeno prirodno jezero dugo 11 kilometara. Pored toga, voda koja istječe iz jezera formirala je nekoliko manjih jezera i drugih vodenih površina. Cijeli ambijent uz okolne planine bude osjećaj kao da ste "upali u bajku".

Šetnja pored vodopada Tortum jedna je od onih koje se zauvijek urežu u sjećanje, a isti efekat stvara i posmatranje jezera Tortum sa staklene površine. Zapravo, imate osjećaj kao da lebdite po njegovoj smaragdno-zelenoj površini.

VEZANI TEKST - Posjetite jedno od najpoznatijih skijaških centara na svijetu: Palandoken - mjesto gdje zima postaje zabava

I to nije sve. U blizini je Tortum Golu Sirince Tesisleri – zabavni park gdje iznad jezera, u romantičnoj gondoli za dvoje, možete jesti, ili sjediti, piti nešto i uživati u prelijepom okruženju, a ako biste se radije zabavili, obavezno probajte zip line koji vodi sa jedne na drugu obalu jezera. Nemojte propustiti ni ručak u obližnjem restoranu gdje ćete pojesti najbolju ribu, domaći pekarski krompir, ali i halvu napravljenu u glinenoj posudi. Sve to naravno uz mnoštvo turskog čaja, tradicionalnu muziku, a vjerovatno ćete u neko doba zaplesati i tradicionalne plesove, jer, vjerujte, nemoguće je odbiti ljubazne domaćine koji čine sve da vam udovolje i da ih se sjećate zauvijek. I uspijevaju u tome!

Pokrajinu Erzurum ne napuštajte dok ne posjetite i jahački klub Demet Hanım’ın Çiftliği, gdje, uz prisustvo mentora možete jahati konje. Sa ovog mjesta, kući ćete se vratiti sa najoriginalnijim fotografijama za sjećanje. Jer, vlasnici kluba i njihovi uposlenici se koriste posebnim efektima da stvarnost na fotografijama poprimi obrise nekih drugih dimenzija.

Tortum vodopad i jezero - 4.2.2022.
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.