open-navfaktor-logo
search
Brojne olakšice
Brže i jeftinije: Umjesto na šalteru, "papirologija" će se završavati jednim klikom
U 2020. godini elektronskim putem moći će se dostavljati KUF i KIF, kao i zahtjevi za uvjerenja o izmirenim obavezama, kojeg trenutno moraju donositi lično u prostorije UIO ili slati putem pošte
01.11.2019. u 17:15
get url
text

Svi obveznici u sistemu PDV-a u Bosni i Hercegovini morat će u 2020. godini Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) dostavljati elektronskim putem knjigu ulaznih računa (KUF) i knjigu izlaznih računa (KIF). Kako najavljuju iz ove institucije, to je samo jedna od novina koja će uslijediti u toku 2020. godine kada je u pitanju elektronska komunikacija na relaciji Uprava - poreski obveznici.  

Upitani kako će dostavljanje KIF-ova i KUF-ova elektronskim putem izgledati u praksi i koje su obaveze kompanija, u Upravi objašnjavaju da će rok obaveznog podnošenje biti propisan uputstvom, čija objava u Službenom glasniku BiH se očekuje.

- Podnošenje će se vršiti putem portala e-Porezi, na način da obveznik importuje datoteke sa podacima o knjigovodstvenim evidencijama u formatu koji se može formirati iz knjigovodstvenih softvera, Microsoft Office , OpenOffice itd. Svi detalji su propisani podzakonskim aktom koji će uskoro biti objavljen i dostupan svim poreskim obveznicima - objasnio je u izjavi za Faktor načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević.  

Kako podcrtava, ova novina će omogćiti će UIO da buduće kontrole budu tačno fokusirane na određena preduzeća i određene račune.

- Kada svaki obveznik dostavi elektronskim putem svoj KUF i KIF, onda će Uprava za indirektno oporezivanje jednostavnim uparivanjem tih dokumenata provjeriti da li je određeni račun, za koji je jedan obveznik izvršio odbitak ulaznog PDV-a i prikazao ga u svom KUF-u, ujedno kod drugog obveznika prikazan u KIF-u, na način da je za taj određeni promet dobara ili usluga uredno obračunat i plaćen PDV u određenom obračnskom periodu. Sve fakture koje u procesu uparivanja budu “iskakale” i ne budu se mogle povezati, svakako će biti predmet provjera i kontrola”.  Ovo je još jedan korak naprijed u smislu lakšeg i boljeg sistema kontrola, otkrivanja određenih nepravilnosti na vrijeme, te fokusiranja kontrolnih aktivnosti na one obveznike gdje je to zaista i potrebno - dodaje naš sagovornik. 


Kovačević: Trenutno registrovano 47.827 primarnih korisnika elktronskih usluga

Uprava za indirektno oporezivanje, kako objašnjava, od početka 2020. godine proširuje spektar elektronskih usluga putem svog portala e-Porezi.

- Svi obveznici registrovani u UIO od početka 2020. godine imat će mogućnost da podnose elektronskim putem zahtjev za uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih poreza. Trenutno to funkcionira na način da poreski obveznici takav zahtjev donose lično u prostorije UIO, ili šalju putem pošte. Novina na portalu e-Porezi značit će da se zahtjevi šalju iz kancelarije samo jednim klikom, uvjerenja će se dobijati puno brže, a obveznici će imati manje troškove - kaže Kovačević. 

Kako dalje objašnjava, trenutno je registrirano 47.827 primarnih korisnika elktronskih usluga za e-komunikaciju sa UIO. Od početka elektronske komunikacije do danas poreski obveznici su ukupno podnijeli 523.446 PDV i akciznih prijava elktronsik putem. Ovakav način komunikacije unaprijedio je odnos na relaciji UIO – poreski obveznici, koji sada puno brže, jednostavnije i jeftinije ispunujavaju svoje obaveze. 

- Proveli smo veliko  istraživanje među poreskim obveznicima i dobili podatak da je više od 95% anketiranih izrazilo zadovoljstvo e-uslugama UIO i izjavilo da je web portal e-Porezi  poboljšao odnosno unaprijedio komunikaciju sa nama. UIO je kroz proces uvođenja elektronskih usluga pročistila bazu poreskih obveznika, tačnije deregistrovali smo ili oduzeli PDV brojeve svim poreskim obveznicima koji su pet godina i više podnosili PDV prijave sa nulom. Tako su trenutno u bazi obveznika u UIO samo oni obveznici koji zaista i obavljaju oporeziv promet proizvoda i usluga - kaže Kovačević. 

Pored ostalog, elektronska komunikacija doprinijet će i boljem rangu BIH na listi koja mjeri poresku konkurentnost Bosne i Hercegovine.

- Naime, izvještaj "Paying taxes" koji radi Svjetska banka u saradnji sa konsultanstskom kompanijom KPMG mjeri lakoću ispunjavanja poreskih obaveza u 190 zemalja širom svjeta, a  BiH je trenutno negde oko 150. mjesta. Svakako da će upravo elektronska komunikacija sa poreskim obveznicima uticati na poboljšanje pozicije BiH na pomenutoj listi - zaključuje Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.