Dobro je znati

Brza ljekarska intervencija kod moždanog udara spašava život

Objavljeno: 21.07.2019. u 16:26

Prosječno vrijeme čekanja nakon dolaska u bolnicu kod pacijenata sa moždanim udarom, uključenih u istraživanje, iznosilo je 87 minuta

FOTO: ILUSTRACIJA

Podaci prikupljeni od 6.700 pacijenata koji su pretrpjeli ishemijski moždani udar pokazuju kako već 15 minuta raniji početak liječenja može smanjiti rizik za smrt ili invalidnost.

Prosječno vrijeme čekanja nakon dolaska u bolnicu kod pacijenata sa moždanim udarom, uključenih u istraživanje, iznosilo je 87 minuta.

Kako piše "Journal of the American Medical Association", od pojave simptoma moždanog udara do početka liječenja, u prosjeku je prolazilo tri sata i 50 minuta.

Najveći rizik za kasniji početak liječenja zabilježen je kod osoba koje žive same ili ne znaju prepoznati simptome moždanog udara.

Moždani udar u svijetu se i dalje nalazi na drugom mjestu kao uzrok smrti, a na trećem kao uzrok onesposobljenosti. Najčešće se javlja kod radno aktivnog stanovništva, od 40-te do 60-te godine života, a u posljednje vrijeme i kod mlađih osoba.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije