Brza cesta Sarajevo-Beograd: O modelu finansiranja nakon studije izvodljivosti

objavljeno: 06.02.2018. u 13:59

Cilj današnjeg sastanka je namjera predstavnika Turske da prikupe sve potrebne detalje u vezi sa obje trase budućih brzih cesta Sarajevo-Beograd, kako bi se što kvalitetnije pripremile studije izvodljivosti, kazao je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, nakon sastanka sa delegacijom Vlade Turske koju je predvodio zamjenik direktora Autocesta Turske Mehmet Tutas.

- Još uvijek je rano govoriti o modalitetu finansiranja izgradnje obje trase. O tome će se moći govoriti tek kada bude pripremljena studija izvodljivosti - kazao je Jusko.

Ministar prometa i komunikacija BiH je najavio da će delegacija iz Turske u naredna dva dana obići obje trase kako bi direktno na terenu prikupila sve relevantne podatke.

U ime turske delegacije medijima se obratio ambasador Turske u BiH Haldun Koc, kazavši kako je slična ekspertna delegacija turske Vlade danas i u Beogradu gdje o istom pitanju razgovara sa srbijanskim zvaničnicima.

Oba stručna tima su uspostavljena nakon sastanka kojeg je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan održao sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrm Vučićem. Na tom sastanku je dogovoreno da će biti izgrađene obje predložene trase, odnosno Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, kao i Sarajevo-Višegrad-Beograd.

- Za Tursku je ovo značajan regionalni socio-ekonomski projekat kojim želimo da doprinesemo društvenom i ekonomskom razvoju regiona - istakao je Koc.

Sastanku su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava prometa i komunikacija, Vlade Brčko Distrikta, te javnih preduzeća Autoceste FBiH, Ceste FBiH, Autoputevi RS i Putevi RS.