navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzička zvijezda

Bruce Dickinson radi na scenariju za film o koncertu koji je održao u opkoljenom Sarajevu

Bruce Dickinson, pjevač Iron Maidena započeo je saradnju s rediteljem filma "Anvil: The Story Of Anvil" Sachom Gervasijem kako bi napisali scenarij zasnovan na njegovoj samostalnoj misiji iz 1994. godine u ratom zahvaćenom Sarajevu.

Objavljeno: 30.04.2021. u 20:28
get url
text

Zapravo, vokalista Iron Maidena, Bruce Dickinson, treba da napiše scenarij usredsređen na legendarnu svirku koju je svirao u Sarajevu 1994. godine u jeku rata.

Pod zaštitom vojnika UN-a, Dickinson i njegov bend Skunkworks su u decembru 1994. godine stigli u opkoljeni grad te lokalnim ljubiteljima metala nakratko pružili uvid u "normalni" način života. Ovaj događaj je opisan u dokumentarnom filmu "Scream For Me Sarajevo" koji je objavljen 2016. godine.

Nekoliko nevjerovatnih dana koje sam proveo u Sarajevu sa svojim solo bendom pred Božić 1994. godine bili su jedni od najintenzivnijih u mom životu. Stvaranje priče kako bi se na ekran iznijele emocije, ludilo, tragedija i trijumf nije lak zadatak. Putovao sam kao dugokosi metalac kroz grad koji je bio pod opsadom duže od Staljingrada. Nakon koncerta sam se vratio kući u London, a u Sarajevu su ostali ljudi koji su se borili za život. Ovaj film je zapravo posvećen njihovoj priči, a ne mojoj - kazao je Dickinson za Louder Sound