open-navfaktor-logo
search
Ćana bez mana
Bronzana hrvatska rukometašica Ćamila Mičijević: Uvijek uživam u svom Mostaru
Jednu od najznačajnijih uloga u osvajanju bronzane medalje reprezentacije Hrvatske na Evropskom prvenstvu za rukometašice u Danskoj, imala je Ćamila Mičijević, koja je rukometni put započela u Lokomotivi iz Mostara.
27.12.2020. u 12:14
get url
text
get url
text

Nakon uspjeha i odličnih nastupa u Danskoj ova rukometašica Metza iskoristila je slobodno vrijeme i nakon dugo vremena boravila u gradu u kojem je odrasla (rođena u Heidenheimu).

Iako se zadržala samo dva dana, našla je i vremena za razgovor za Anadolu Agency (AA).

Ostvariti makar jedan trijumf

Vraćajući film, kazala je između ostalog da nijedna od igračica Hrvatske nije bila svjesna veličine uspjeha dok je trajala njihova "danska priča". Na Evropsko prvenstvo su, navodi, otišle s ciljem da ostvare plasman u drugi krug. 

- Osim toga, željele smo i da se dobro zabavimo, te na neki način odmorimo od razmišljanja o pandemiji koronavirusa. Nizale smo od starta pobjede, pa se sve češće moglo čuti ili pročitati da pišemo historiju. Na kraju, fenomenalan rezultat i veliko zadovoljstvo. Uspjele smo ono što brojne generacije koje su imale kvalitet, prije nas, nisu - započinje razgovor Ćamila.

Da smo kojim slučajem razgovarali prije puta za Dansku, tvrdi da bi kazala da je njezina želja ostvariti makar jedan trijumf na velikoj smotri.

- Na kraju smo napravile podvig i osvojile medalju. Poslije deset godina ponovo smo izborile Svjetsko prvenstvo i naravno, bit će čast ovo takmičenje započeti kao jedan od favorita. Kroz godine smo stekle iskustvo, tu je i kvalitet, a nadam se i da će djevojke koje igraju u Hrvatskoj uskoro preći u veće klubove, te da ćemo napraviti rezultat i na Svjetskom prvenstvu. O eventualnim medaljama u ovom trenutku ne bih - ističe Mičijević.

Podrška je tokom Evropskog prvenstva stizala i iz Bosne i Hercegovine, prije svega iz njezinog Mostara.

- Od malih nogu kada je igrala bilo koja od selekcija susjednih država, navijala sam za njih, pa je ovog puta i meni kao reprezentativki Hrvatske prijala podrška Bosne i Hercegovine. Dobijali smo mnogo poruka, a imali smo fanove i u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji...  I sve to prija. Mislim da su svi prepoznali borbenost, pozitivnu energiju i zajedništvo koje nas je krasilo - smatra hrvatska rukometašica.

Sportisti bi voljeli da Mostar ima savremenu dvoranu

Tokom kratkog boravka u Mostaru susrela je mnogo poznanika u rodnom gradu. Svi su, kaže, prilazili uz čestitke i riječi podrške, iako je riječ o selekciji susjedne zemlje.

- Uvijek uživam u svom gradu, posebno kada sam tu s medaljom oko vrata. Volim se družiti s ljudima i lijepo je kada priđu i čestitaju - kaže Mičijević.

Kontakt sa saigračicama s početka karijere traje i danas. Osim Lokomotive, kratko je igrala i za mostarsku Katarinu.

- Pristizale su i poruke nekadašnjih saigračica koje su ponekad vraćale lijepe slike s početka karijere. U stalnom kontaktu sam sa saigračicama iz Lokomotive i Katarine, a kada sam u Mostaru, zajedno provodimo slobodno vrijeme - dodaje bronzana Mostarka.

Hrvatska je do evropske bronze stigla na dan lokalnih izbora u Mostaru, a prethodne igre Mičijević iskorištene su i kao šlagvort za obećanja o budućoj sportskoj dvorani u gradu na Neretvi.

- Na odluke o gradnji velike dvorane u Mostaru sportisti ne mogu utjecati. Ljudi koje se bave sportom u ovom gradu sasvim sigurno bi voljeli da Mostar ima savremenu dvoranu, pa tako i ja. To je sve što bih rekla na ovu temu - ističe Mičijević.

Kod odluke za koga igrati presudilo što BiH nema reprezentaciju

Kod donošenja odluke da nastupa za reprezentaciju Hrvatske između ostalog presudilo je i to što Bosna i Hercegovina nema žensku rukometnu reprezentaciju. Mlada rukometašica žali što ovaj problem do danas nije riješen.

- Bosna i Hercegovina ima ogroman rukometni potencijal. Tu je mnogo odličnih igračica, među njima i one koje igraju u dobrim klubovima u inostranstvu. Smatram da se mora krenuti iz temelja, dakle prvo osnovati kadetsku, pa juniorsku, te na koncu i seniorsku selekciju. Proces će, ako se pokrene, trajati godinama.

Igrala sam u generaciji Lokomotive koja je osvojila sve trofeje za kadetkinje, ali nisam nastupala sama. Dakle, nažalost mnogo tadašnjih saigračica nije ostvarilo ono što su realno mogle - sa žaljenjem konstatuje Mičijević.

U ovom trenutku brani boje francuskog Metza i vjerovatno će tako biti i u budućnosti.

- Imam ugovor na godinu uz opciju produženja na još jednu. Ponuda, hvala Bogu ima, ali zasad sam zadovoljna tu gdje sam. Metz je jedan od četiri najbolja kluba u Evropi, a zadovoljna sam i timom koji imamo, kao i gradom u kojem trenutno živim - zaključila je Mičijević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.