Stephanie Grisham podnijela je ostavku kao šefica osoblja prve dame nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trumpa nasilno okupirale američki Capitol, u naporu da blokiraju Kongres da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora.

- Bila mi je čast služiti našoj zemlji u Bijeloj kući. Veoma sam ponosna što sam bila dio misije gospođe Trump da pomogne djeci širom svijeta, i ponosna sam na brojna postignuća ove administracije – navodi Grisham u izjavi za javnost.

Grisham, koja je obavljala dužnost glasnogovornice Bijele kuće prije nego što je postala šefica osoblja prvoj dami, nije navela da li je njena ostavka reakcija na nasilje u američkoj prijestonici, ali je izvor upoznat s njenom odlukom kazao da je nasilje u Washingtonu bilo posljednja kap koja je prelila čašu za nju.

Sekretarka za društvena pitanja u Bijeloj kući, Rickie Niceta, također je podnijela ostavku, kao i zamjenica portparola Bijele kuće, Sarah Matthews, saopćila su dva izvora za Reuters.

O’Brien također razmatra podnošenje ostavke, kao i Pottinger, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je bio ključni glas u politici prema Kini američke administracije, saopćili su izvori.

- Upravo sam razgovarao s potpredsjednikom Penceom. Ponosan sam što sam mu služio - navodi O’Brien su izjavi za javnost.

Također su se pojavile glasine u Bijeloj kući da bi i zamjenik šefa osoblja Chris Liddell mogao podnijeti ostavku.

Bijela kuća odbila je komentirati te navode, prenosi Reuters.

Biden će biti inauguriran 20. januara.